Grythyttan - En rik plats med äkta innehåll

Alla tre säger samma sak. Fast på sitt sätt. Och där holländaren, herrgårdsfrun och försäljningschefen sitter vid fönsterbordet på fiket vid torget tycks de omedelbart finna den ro de pratar om.

Holländaren Jaco Neering, som driver Neerings glass & choklad, hade hört berättelser om Grythyttan, bestämde sig för att undersöka möjligheterna där, och blev kvar. Herrgårdsfrun
Christina Henricsson, den femte generationen som driver Herrgården i Grythyttan och Grythytte Qwarn, säljer lokala produkter och livsmedel, och menar att den lilla orten är unik
i Bergslagen. Gästgiveriets försäljningschef Suzanne Jonsson har arbetat på flera platser i Sverige och utomlands, men känner att komma till Grythyttan är att få komma hem. Nu sitter
de här och samtalar om orten.
     Gatan förbi gästgiveriet är ganska smal. Där den slutar öppnar sig torget, olikt alla andra torg. Det är rektangulärt, men känns på något vis trekantigt. Vägen fortsätter till höger
och delar platsen. I fonden ligger den rödmålade kyrkan med fjällpanel. Till vänster, ett antal butiker, ett fik och krogen Cornelis, uppkallad efter den nederländsk-svenske trubaduren och poeten med Wreeswijk som efternamn. Mulna dagar är torget mörkt, träden bildar ett tak mot himlen. Soliga dagar silar strålarna genom trädkronorna och skapar ett ljus som måste upplevas. Alla dagar är torget välkomnande; du blir mottagen med öppnar armar.

Kan vi inte flytta hit?
Många har blivit så varmt mottagna av Grythyttan att de stannat kvar. Efter bara några dagar frågade Jacos dotter sin pappa:
     – Kan vi inte flytta hit?
Nu har de bott här i elva år, en enda gång har de varit tillbaka i Amsterdam. Mycket beror på att holländaren upptäckte de där möjligheterna han letade efter, men också på
att de funnit den plats där de vill leva. 
     För dig som än så länge enbart är besökare i Grythyttan finns åtskilligt att berätta. Det anrika gästgiveriet känner du säkert till. Det var det som satte Grythyttan på kartan och har
fått gourmeter av alla de slag att vallfärda hit. Måltidens Hus, den spektakulära byggnaden som var Sveriges monter vid världsutställningen i Sevilla, inrymmer idag restaurang, utbildningslokaler för framtidens matkreatörer och en unik samling kokböcker. Och runt om i bygden finns lokala producenter som säljer drycker och mat, tillverkat av det som naturen
erbjuder.

Egen stil, egna idéer
De tre på fiket samtalar om det, om dåtidens råvara, och nutidens. Om influenser och utveckling.
     – Råvaran finns här, har alltid funnits. För bergsmännen var det berget. För oss är det bär, vilt och annat, säger Christina.
     Och om drivkraften, att göra något av de förutsättningar som finns på platsen.
     – Bergsmännen var entreprenörer, precis som vi. Kunde de inte göra en sak på det sätt de hade tänkt, gjorde de det på ett annat vis. Det har gått i arv, för så resonerar ju vi också.
     Diskussionen fortgår, och för den som sitter intill och lyssnar med vidöppna öron, finns det vissa slutsatser att dra:
     Att Grythyttan har sin egen stil, sina egna idéer och går sin egen väg. Det är därför så många kommer hit, och så många blir kvar. De karaktäristiska Grythyttemöblerna (Grythyttans stålmöbler) tillverkas just här, har alltid sett ut på samma sätt och blivit en formikon.
     Entreprenörskapet, format av bergshanteringen, finns kvar och tar sig moderna uttryck – mjöl från egen kvarn, knäckebröd av eget mjöl, viner från skogens skafferi, glass med skogens smaker. Inte att förglömma alla produkter tillverkade av det kolsvarta Grythytteskiffret som är unikt för området.

Storslagen natur
Och ännu har du inte hört ett ord om naturen. Om de över 350 sjöar som finns i trakterna. Om de vidsträckta skogarna. Om kanotlederna och fisket. Allt detta, mitt i ett kulturhistoriskt
landskap med byggnader, aktiviteter och företagsamhet som har präglat Sverige sedan malmen upptäcktes i berget.
     Det talas om naturen även inne på fiket:
     – Det finns en stubbe att sitta på för alla som kommer hit.
     Och där kan man sitta och fundera över livet.

Rik plats med äkta innehåll
Nu börjar det bli dags att runda av. Och du kanske undrar över vad det är de tre säger, fast på olika sätt.
     En pratar om balsam för själen, om en plats som är rik och att komma tillbaka till det unika.
     En pratar om att finna kraften, om stoltheten att förvalta bygden och om att det inte står still, utan bubblar.
     Och en pratar om ett äkta innehåll, småskalighet, om trygghet och att råda bot på rastlösheten.
     Vem som säger vad är oväsentligt. Intrycket är att de ser på Grythyttan och dess omgivningar som en vän som både har förmågan att få dem att gå ner i varv och inspirera med sin drivkraft och kreativitet.
     Vem vill inte ha en sådan vän?