Grythyttan glass och choklad

På torget i Grythyttan serverar paret Neerings sommartid egentillverkad glass och choklad.

Hos Grythyttans glass och choklad eller Neerings glass och choklad serveras glass och choklad från egna recept. Här finns många spännande och annorlunda smaker. Vad sägs om pepparkaka, wasaknäcke eller viol?

Om Grythyttans glass och choklad och paret Neering

Lokalen vid Grythyttans torg har sett många verksamheter komma och gå – taxi, kiosk, bensinmack, bistro. Nu tillverkar och säljer Jaco och Corrie Neerings glass och choklad här.

När paret Neering flyttade från Nederländerna till Grythyttan med sina döttrar var det givet att de skulle starta eget inom livsmedel. Jaco hade en mångfacetterad bakgrund i den branschen, bland annat inom produktutveckling av glass. Och sedan han hade läst att svenskarna var Europas största glassätare blev valet enkelt. Grythytteborna, däremot, var inte lika entusiastiska. ”Det går inte” och ”Vad ska ni göra på vintern?” var typiska kommentarer. Jaco och Corrie gick sin egen väg.
– Vi sa ”vi gör det, vad kan hända”, säger Corrie.

Det som hände var att glassen och chokladen blev en succé. På dörren in till glasstillverkningen sitter en affisch från Eldkvarns turné ”De berömdas aveny”. Den är signerad av ”Plura” & Co, och ovanför bandmedlemmarnas namn står det: ”Den bästa glassen vi har smakat”.

Även chokladen blir mer och mer populär. Baschokladen tillverkas i en viss volym i taget och smaksätts med till exempel whisky, kardemumma, apelsin, lakrits, chili och ingefära. Glassen finns också i många olika smaker, till och med messmörsglass, en smak som Jaco överhuvudtaget inte kände till tidigare.
– Det är en sådan där smak som man antingen gillar eller inte, säger han och berättar om några galna beställningar han har tillgodosett:
– En gång gjorde jag blåmögelostglass som skulle serveras till mjuk pepparkaka och päron. En annan udda beställning är ginglass smaksatt med gin och martini.

Jaco och Corrie strålar av passion och engagemang, det märks att de gillar det de gör. Och det är väl på något vis en naturlig utgångspunkt för att det ska gå bra.