Hjulsjö 103

Den röda gården med nummer 103 i Hjulsjö ger hungriga och nyfikna besökare mersmak av Bergslagen. Ja, för hur smakar Bergslagen egentligen? Det vet alla som har njutit av valnötslimporna, delikatesspizzorna, äppelcidern och de andra godsakerna från Hjulsjö 103. 

Hjulsjö 103 har öppet året om och bjuder in till pizzafredagar och kafélördagar, men såväl utbud som öppettider följer säsongerna och familjen. Precis som naturen i Bergslagen skiftar färg och form, gör även menyn det. Men en sak är konstant – det smakar alltid Bergslagen. Efter en pizza som sjunger det lokala mathantverkets lov och en kopp här-rostat kaffe och äppelwiener som sött avslut, är det inga tveksamheter om det.  

Bruksbygd och bullbak

När Bergslagsskogarna vidgar sig och lämnar plats åt sjöar och åkermark, tittar den lilla byn Hjulsjö fram. Byn, som tidigare skrivit historia tack vare bergsbruk, är numera känt för både bullar, bröd och äppelcider. Och inte bara bakverk, brödkonst och bubblig dryck - även annat mathantverk som knådas, jäser, gräddas, buteljeras och kokas på Hjulsjö 103.  

Hjulsjö 103 är en hyllning till Bergslagens mathantverk och de lokala råvarorna från bygden. Här ryms både kafé, bageri, cideri, rosteri, köksträdgård, odlingar – och till och med ett hotellrum. Det är svårt att missa var gården ligger. Ända från byns rödfärgade timmerkyrka skvallrar doften av nybakat bröd och rostade kaffebönor om vägen dit. Skulle man mot förmodan undgår doften, kan de slingrande köerna och trevliga sorlet från matborden i trädgården avslöja riktningen. 

Närhet på menyn och i och filosofin 

Märta och Magnus Westling driver och bor på Hjulsjö 103 med sin familj. Från jobb till hem är det nära, precis som Märtas och Magnus filosofi som genomsyrar såväl arbete som värderingar. De värnar varmt om det lokala hantverket och på menyn står självklart stolta namn från granngårdar och familjeföretag i bygden. Mozzarellan på margheritapizzan är från mejeriet några mil bort och svartkålen på Hjulsjös pizza bianca är direkt från deras egna odlingar. I croissanterna har mandeln fått kliva åt sidan för gråärtan, en lokal baljväxt som gör succé i bakverket. Den torra och krispiga cidern, med namnet Hjulsjö 103 Cider, är givetvis gjord av äpplen från trädgårdar i bygden.