Pershyttans kulturreservat

Pershyttan är en bergsmansbyn som blev ett kulturreservat. Området som ligger ca 5 km söder om Nora är ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hyttan, där järnet framställdes, är en av Sveriges mest bevarade träkolshyttor och hela området med gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka. Pershyttan går utmärkt att utforska på egen hand året om. Besökscentret är alltid öppet och berättar på ett pedagogiskt sätt om malmbrytningens historia och det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet. Missa inte heller att besöka Galleri Viktoria, Lilla Vita Huset och Desajntik, butiker för dig som gillar vintage, gammalt och nytt.

Ta tåget från Nora station till Pershyttan, sommartid.
Tidtabell 2018PDF

Tidtabell midsommarfirandet i Pershyttan 2018PDF

Pershyttans hytta

I Pershyttan har man framställt järn sedan medeltiden. Den nuvarande hyttan fick sin utformning 1856 och inrymmer bland annat rostugn och träkolsmasugn. Under en guidad visning får du uppleva hyttan som den lämnades efter sista blåsningen 1953, komplett med utrustning och allt.

Guidade visningar dagl. 2/7-12/8 kl. 15.00
Samlingsplats: Pershyttans besökscentrum
Pris: 80 kr/person, barn/ungdom tom 17 år gratis i vuxens sällskap

Lockgruvan

Järnmalm har brutits i Pershyttan från medeltiden fram till att gruvbrytningen upphörde 1967. Lockgruvan är en av de tidiga järnmalmsgruvorna och var i drift fram till 1909. Under en guidad visning går du ner ca 40 meter under jord med hjälp av trappor och får du känna på hur det kunde vara att arbeta i en gruva.

Guidade visningar dagl. 2/7-12/8 kl. 12.30
Samlingsplats: Pershyttans besökscentrum
Pris: 80 kr/person, barn/ungdom tom 17 år gratis i vuxens sällskap

Gruv- & naturkul i Pershyttan

Följ med på äventyr i Pershyttans bergsmansby och upptäck kulturlämningar och naturfenomen. Kanske kommer Gruvmaja med förmaningar? Evenemanget är gratis för alla deltagare. Samling vid besökscentret.
Tisdagar 26 juni- 31juli:
kl. 14–14.45 barn fr 7 år och uppåt
kl. 15–15.30 barn upp till 6 år i vuxens sällskap
Söndagar 1juli-5 augusti:
kl. 10.30–11 barn upp till 6 år i vuxens sällskap
kl. 11.15–12 barn fr 7 år och uppåt
www.backangochskog.selänk till annan webbplats

Natur- och kulturstigen i Pershyttan

Natur- och kulturstigen tar dig runt i området och berättar byns historia. Stigen är 6 km lång och har en nordlig och en sydlig slinga som båda börjar vid besökscentret. Till natur- och kulturstigen finns ett häfte som beskriver de sevärdheter som finns utmed stigen. Häftet kostar 20 kr och finns att köpa på turistbyrån och i våghuset i Pershyttan. Natur- och kulturstigen och de olika "stationerna" utmed den är märkta med gula markeringar.