Vandring på egen hand

Bergslagsleden

Bergslagsleden sträcker sig från Kloten i norr till Tiveden i söder. Med sina 280 km är den en av Sveriges längsta vandringsleder, den är indelad i 17 etapper som är mellan 7-23 km långa. De första sju etapperna passerar Bergslagen och går genom gammal järnbruksbygd. Leden passerar nedlagda gruvhål, gamla finnbyar, hyttor och länets största naturreservat, Kindla. Vissa etapper är mer krävande än andra.
Leden har också några rundslingor på 9-12 km.
www.bergslagsleden.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Etapp 1. Kloten–GillersklackPDF
Etapp 2. Gillersklack–StjärnforsPDF
Etapp 3. Stjärnfors–NybergetPDF
Etapp 4. Nyberget–UskaviPDF
Etapp 5. Uskavi–HammarbyPDF
Etapp 6. Hammarby–DigerbergetPDF
Etapp 7. Digerberget–MogetorpPDF

Postleden

Postleden är en 56 km lång vandringsled som binder ihop Silverleden i Hällefors med etapp 2 av Bergslagsleden i Kopparberg. Leden går efter den gamla postvägen där dåtidens brevbärare transporterade brev och andra försändelser. Postleden går genom fem naturreservat och bjuder på vackra vyer, myrar, gammelskog och vildmark. Vindskydd och rastställen finns efter vägen. Start vid Hurtigtorpet i Hällefors.
Postleden etapp 1PDF
Postleden etapp 2PDF
Postleden etapp 3PDF
Postleden etapp PDF4

Silverleden

Silverleden är 65 km och startar och slutar vid Hurtigtorpet i Hällefors. Den har fått sitt namn från silverbrytningen som var omfattande i detta område under 1600-talet. Leden bjuder vandraren på en utmaning i kuperad terräng med hisnande utsikter, vackra skogar och gott om sjöar och vattendrag. Längs leden finns fina rastplatser och brunnar där man kan fylla på med vatten. Vid Sävenfors finns en rundslinga på 15 km.
Karta finns att köpa på Hällefors turistbyrå.
Faktablad SilverledenPDF

Lasse-Maja leden

Lasse-Maja leden i Ramsberg är 12 km och följer gamla stigar som slingrar sig fram genom omväxlande skogsmark, förbi spår efter inlandsisen och våra förfäders odling. Leden börjar i Morskoga och går mellan Djupdalen, där den legendomspunne Lasse-Maja föddes och slutar i Ösarhyttan, där han växte upp.
Faktablad Lasse-Maja ledenPDF
KartaPDF