Njut av lokal mat

När du besöker oss i Bergslagen, upptäck och prova alla delikatesser som produceras av fantastiska mathantverkare. Från ost, glass och rökt fisk till bröd, konfektyr och drycker. Och mycket annat. Många av produkterna kan du köpa i gårdsbutiker hemma hos producenterna.

Låt dig här inspireras av några av Bergslagens stolta mathantverkare. Titta gärna in på www.bergslagen.se för mer inspiration eller kanske bäst av allt – kom på besök! Vi kan garantera att du kommer att finna många guldkorn att njuta av.

Getmjölk blir till prisbelönt ost

När de bedårande killingarna och deras mammor har släppts ut på grönbete kan Mikaela på JanOls-gården och hennes man Tobias pusta ut för en stund. Det är inte det lättaste att hantera killingar med massor av spring i benen och en upptäckarlusta som inte alltid får dem att gå raka vägen till den idylliska hagen.
– Vi tog gårdens namn som efternamn när vi gifte oss säger Mikaela, som köpte gården 2002 och bland annat driver mejeri och gårdsbutik. Gården, våra marker och djur är ekologiska och KRAV certifierade och alla våra produkter görs såklart ekologiskt och är certifierat svenskt mathantverk genom Eldrimner.
På hemsidan står det att JanOls-gården är det lilla mejeriet där kärleken till djuren och osten står i fokus. Det går inte att ta miste på. Alla getter och killingar har namn, inte opersonliga sifferkombinationer. Det säger mycket om Mikaelas kärlek till djuren; att de ses som egna personligheter
– Mina första getter heter Grimla och Eira, jag har kvar dem fortfarande. Efter ett och ett halvt år köpte jag den första bocken. Sedan kom produktionen av både killingar och mjölk igång och jag började med osttillverkning. Det var givet, jag har alltid gillat mat och är ostfantast, säger hon.
– Jag har ett 50-tal producerande mjölkgetter. Ungefär 13 procent av mjölken blir ost av olika sorter. Jag har ett ganska brett sortiment, även om alla ostar inte finns hela tiden.
Mest framgång har hon haft med Grimlas vita, en Camembert som tog guld på SM i mathantverk 2018 och en salladsost som belönades med brons på Ostfestivalen 2019. Nu planerar hon att anordna ostprovningar i gårdsbutiken i den gamla logen, där besökarna även ska kunna köpa ägg, kött och eventuellt grönsaker.
Hon trivs med livet och med friheten, att vara med djuren och se att de har det bra.
– Djuren producerar bra mjölk, det gör de för att de trivs och är friska. Vissa getter har jag ett speciellt band till. Som Grimla, hon vill alltid att jag ska vara med när hon ska få en killing. Det är som att jag ska vara där och hålla handen.
www.janolsgarden.selänk till annan webbplats

Grythyttans glass och choklad

Lokalen vid Grythyttans vackra torg har sett många verksamheter komma och gå – taxi, kiosk, bensinmack, bistro. Nu tillverkar och säljer Jaco och Corrie Neerings glass och choklad här.
När paret Neering flyttade från Nederländerna till Grythyttan med sina döttrar var det givet att de skulle starta eget inom livsmedel. Jaco hade en mångfacetterad bakgrund i den branschen, bland annat inom produktutveckling av glass. Och sedan han hade läst att svenskarna var Europas största glassätare blev valet enkelt. Grythytteborna, däremot, var inte lika entusiastiska. ”Det går inte” och ”Vad ska ni göra på vintern?” var typiska kommentarer. Jaco och Corrie gick sin egen väg.
– Vi sa ”vi gör det, vad kan hända”, säger Corrie.
Det som hände var att glassen och chokladen blev en succé. På dörren in till glasstillverkningen sitter en affisch från Eldkvarns turné ”De berömdas aveny”. Den är signerad av ”Plura” & Co, och ovanför bandmedlemmarnas namn står det: ”Den bästa glassen vi har smakat”.
Även chokladen blir mer och mer populär. Baschokladen tillverkas i en viss volym i taget och smaksätts med till exempel whisky, kardemumma, apelsin, lakrits, chili och ingefära. Glassen finns också i många olika smaker, till och med messmörsglass, en smak som Jaco överhuvudtaget inte kände till tidigare.
– Det är en sådan där smak som man antingen gillar eller inte, säger han och berättar om några galna beställningar han har tillgodosett:
– En gång gjorde jag blåmögelostglass som skulle serveras till mjuk pepparkaka och päron. En annan udda beställning är ginglass smaksatt med gin och martini.
Jaco och Corrie strålar av passion och engagemang, det märks att de gillar det de gör. Och det är väl på något vis en naturlig utgångspunkt för att det ska gå bra.
www.neerings.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bredsjö Blå – en delikatess

Mellan Hällefors och Kopparberg ligger den lilla byn Bredsjö. Här produceras en delikatess bland ostar – Bredsjö Blå, som du kan köpa i gårdsbutiken och ostcafeét. Det är familjen Lena Hall och Lars-Göran Staffare som tillsammans med dottern Sara driver företaget Bredsjö Mjölkfår känt för den smakrika blåmögelosten, tillverkad av mjölk från gårdens ostfreisiska mjölkfår. Osten lagras från sex månader till ett år och fylligheten och rundheten ökar med lagringstiden.
Folk åker långväga för att köpa osten och många återkommer år efter år. Under högsäsong (15 juni–15 augusti) är det trångt på parkeringen utanför caféet som har 25 000–
30 000 besökare per år.
– Framför allt är det osten som gjort oss till ett besöksmål. Det är en upplevelse att på plats se varifrån osten kommer. Närmare ursprunget går det inte att komma. Och att sedan köpa med en bit Bredsjö Blå hem gör att besöket lever kvar extra länge, säger Sara.
På sommaren mjölkas fåren vid tretiden på eftermiddagen. Barn och vuxna får följa med in i stallarna och se hur det går till, och de som vill får prova att mjölka och smaka på mjölken som räcker till totalt fyra årston Bredsjö Blå.
www.bredsjobla.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

NoraGlass – alltid dagsfärsk

Hos NoraGlass är det kö från öppningen den 24 april tills den sista våfflan serveras i mitten av september. Sedan 1923 har glassugna Norabor och besökare kunnat njuta av denna dagsfärska delikatess. Varje sommardag erbjuds tre olika smaker – vanilj, hasselnöt och en för dagen unik smak.
– Vi har många stammisar, det märks framför allt på våren. Det ligger förväntan i luften veckorna innan vi öppnar. Ett år skrev en skolklass här i Nora på svarta tavlan hur många dagar det var kvar innan NoraGlass skulle öppna, säger Lena Kadesjö och skrattar.
Tillsammans med maken Anders och systern Maria Björklund är hon delägare i företaget som driver NoraGlass och caféerna Strandstugan och Selma G, döpt efter Selma Gerdin som startade Noraglass 1923. Den berömda glassen finns förstås på alla tre ställena; Strandstugan välkomnar också med fika, mackor och bakverk och Selma G har matiga våfflor som specialitet.
www.noraglass.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bara för att det är gott

I Stripa gruvas gamla matsal ligger Bergslagspraliner. På en skylt i caféet står det: ”En varm vänskap smakar som god choklad”. Vänskapen mellan kompanjonerna Gunilla Borensjö och Yvonne Lindberg går nästan att ta på, och förmodligen är det därför de tillverkar så goda praliner. När de fick frågan varför de skulle börja göra praliner blev svaret ”bara för att det är gott”.
– Det finns inga extrakt i våra praliner, vi använder naturliga råvaror och många ekologiska smaksättare, som havtorn, kaffe och lakrits, säger Yvonne och ställer fram fler smakprov.
Här finns bland annat Stripapralinen med lingontryffel och vaniljkola, Bergslagspralinen med blåbär, en kokospralin med lite Malibulikör och en whiskypralin dekorerad med guld.
– Blåbärspralinen är vårt signum, förklarar Gunilla.
www.bergslagspraliner.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En får tacka – glass på fårmjölk

På Masmästargården i Danshyttan tillverkar Björn Johansson något så exklusivt som glass framställd av fårmjölk, från ostfreisiska mjölkfår. En gång beboddes gården av en Olof Masmästare. Nu bor här en glassmästare, för det är precis vad Björn är.
– Man får en krämig och god glass utan att tillsätta grädde, totalt sett får glassen lägre fetthalt. Det beror på att fårmjölkens fettmolekyler är mindre än komjölkens, vilket ger mer bindningsyta till luften som vispas in. Det är i mötet mellan fett och luft som glassens krämighet uppstår, förklarar han. Glassen smakar rent, fräscht och gräddigt, utan att vara fet.
facebook.com/glass.enfartackalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tips – Matresan i Örebro län
Den 5–6 september i år kan vi tipsa om Matresan, en helg då Bergslagens och hela Örebro läns mathantverkare har öppet för besök. Kom och smaka!

www.matresanorebrolan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mikaela på JanOls-gården

Jaco och Corrie Neerings

Bredsjö Mjölkfår

Bredsjö Ostcafé