Dröm sött i Bergslagen

Vad sägs om att övernatta i överingenjörens villa, vakna i ett guldskimrande herrgårdsrum, drömma sött på världsunikt gästgiveri eller bara slappna av på tåget? Bergslagen bjuder på unika boenden att minnas.

Det är inte mycket som slår en god natts sömn i svala lakan. Att krypa ned och vila efter en dag fylld med aktiviteter. Eller att göra boendet till själva målet med resan. Att leta bortom de självklara platserna i Bergslagen kan bli en upplevelse i sig. För längs grusvägar och i sömniga bruksorter finns pärlor som inte bör missas.

Som hemma på Bergsgården

Det är ett sällsynt hemtrevligt hotell som möter dig i Guldsmedshyttan. Bergsgården är inget dussinhotell, snarare ett semesterminne i sig. Med inredning från de flesta decennier under föregående århundrade, liknar inget rum det andra. Spegeldörrar, inredningsdetaljer och knarrande golvplankor vittnar om att det här hotellet varit ett riktigt hem under många år.

Och mycket riktigt. Bergsgården byggdes i början av 1900-talet, som tjänstebostad till överingenjör Thore Zachrisson med familj. Planlösning och detaljer är detsamma som
för över hundra år sedan, men idag övernattar istället nöjda hotellgäster. Familjen Zachrissons barnrum, är idag ett av de större hotellrummen. Ett dubbelrum med utsikt åt två håll, genom munblåsta fönsterglas. Ägaren, Lillemor Ardesjö, visar runt i rummen och beskriver sitt hotell som det lilla och vänliga med många möjligheter.

– Vi tar emot konferensgäster och hotellgäster, men även stora grupper som vill hyra hela byggnaden. Huset är som gjort för barnspring och umgänge. Rummen och de gemensamma ytorna gör att det blir en särskild gemenskap här. Lillemor tipsar om att utgå från Guldsmedhyttan för att upptäcka Bergslagen. På cykel eller till fots fungerar utmärkt.
– Är du ute och vandrar på Bergslagsleden, gå av den för en skön natts sömn. Starta pigg dagen därpå, efter en härlig frukost! säger Lillemor.

Flärdfullt lugn på herrgård

Sanni och Per Schalander välkomnar gäster till den pampiga herrgården i mindre modell. Strax utanför Lindesberg, i den gamla bruksorten Vedevåg, är det inte bara sjön som glittrar.
Innanför dörrarna till den gula herrgården möts du av såväl riddarrustningar, som guldskimrande inredning i sann rokokoanda.

– Här kan du njuta av lyxen att få vara ifred. Fly vardagen, för lugnet här hos oss, säger Sanni. Med en åttarätters avsmakningsmeny, prisbelönt frukost och lena lakan kan du leva kungligt för en natt eller fler. I den stora trädgården finns bland annat utegym, tennis och spa och ett stenkast bort kan du ta ett dopp i sjön. Inomhus njuter du av dryckesprovningar i vinkällaren, fantastiska rum och skönt häng i salongerna.

– Det här är ett ställe för den sanna livsnjutaren. Här kan du njuta av en vacker plats, god mat och utsökta viner. Det är meningen att du ska komma hit och bara vara, säger Per.

Som på räls i Nora

Söker du något annorlunda? Eller är du väldigt förtjust i tåg? Under sommarmånaderna, från juni till och med augusti, välkomnar Agneta Brambeck till sitt charmiga vandrarhem. På
Nora Tåghem sover du gott i gamla tågvagnar från 1930-talet. I din egen kupé väljer du under- eller överslaf och gör boendet till ett roligt minne för hela familjen.

– Vi har målat och renoverat, men vagnarna har originaldetaljer och inredning kvar sedan 1930-talet. Det här är ett udda, roligt och mysigt litet semesterboende i Nora. Och du
får gärna ta med dig din hund eller katt! säger Agneta.

I området kring Nora Tåghem finns mycket att upptäcka. Kika in i det gamla stationshuset, lär dig mer om Sveriges första normalspåriga järnväg eller ta en ånglokstur. Och med Norasjön och en badbrygga alldeles utanför sovvagnarna, kan du njuta av ett kvällsdopp efter en semesterdag i Bergslagen.

Fler unika sängar i trakten

Grythyttans Gästgivaregård. Inget rum är det andra likt på boutiquehotellet där mat och dryck står i centrum.

Lilla Hotellet i Nora. Mitt bland träkåkarna i Nora hittar du Lilla Hotellet. Sov gott med äkta småstadskänsla!

Loka Brunn. Vem tackar nej till en spa-vistelse? På Loka Brunn njuter du av utsökt mat, skönt spa och vackra vyer –med trolska skogar och kulturhistoria på nära håll.

Herrgårdar och stadshotell. I Bergslagen finns det gott om ståtliga herrgårdar som erbjuder sköna sängar, god mat och magiska upplevelser. Det blir en resa i tid och rum, med naturen och kulturen precis runt hörnet. Missa inte Bångbro Herrgård, Sikfors Herrgård, Åkerby Herrgård och Hellefors Herrgård.För ett mer stadsnära boende välj Nora stadshotell intill det kullerstensbelagda torget eller Lindesberg klassiska stadshotell med härlig sjöutsikt.

Camping–ett liv att älska

Allt fler älskar att campa. Det märks varje år, när husbilar och husvagnar rullar in i
Bergslagen. Alla våra campingplatser ligger nära en sjö, många har stugor att hyra och ibland både kanoter och båtar. Någon har egen kyrka, några har loppisar. I Bergslagen kan du också välja på naturcampingar och en camping för naturister.

I bergshanteringens fotspår