Kulturupplevelser i unika miljöer

Det är ny kreativitet som flyttat in i de gamla industribyggnaderna. Teater, musik, konst och hantverk – det finns mycket att välja mellan

Opera på Skäret

I det säregna operahuset vid sjön Ljusnarens strand i Kopparberg, kan du uppleva opera i absolut toppklass. Det före detta virkesmagasinet har en unik akustik och omges av en historisk sågverksmiljö. I sommar ges Mozarts älskade sagomästerverk Trollflöjten.
Spelas 27 juli–25 augusti.
operapaskaret.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stadra Teater

Med ett underskönt läge invid den mystiska sjön Grecken ligger denna teater inrymd i en vitkalkad ladugård. Säg Agneta Pleijel, Marika Lagercrantz, Selma Lagerlöf, Hjalmar Gullberg eller Staffan Göthe. Alla har de på något sätt varit involverade i Stadra Teater. I år ges "Värdshuset Haren och vråken" av Lars Forssell. Spelperiod 1 juli–14 augusti.
stadrateater.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ställbergs Gruva

En plats för arbete, kultur och tanke. Här har internationella konstnärsresidens, festivaler, scenkonstföreställningar, seminarier och utställningar arrangerats. Ställbergs Gruva är en utsiktspunkt för att konstnärligt bearbeta samtiden i det personliga och det globala. ! www.stallbergsgruva.se Kammarmusikfestival i Nora Hela Norabygden sjuder av kammarmusik. Konserter och kurser möts över gränserna mellan den 15–19 juni.

Kulturkvarteret Bryggeriet

Allt och lite till hittar du i Noras kreativa kvarter - Bryggeriet. Kvarteret som ligger strax intill Noras stadskärna har genomgått en ordentlig omställning och varsam renovering. Byggnaderna i området uppfördes mellan 1890 och 1950. Här tillverkades bland annat stubintråd och tjära. I området hittar du ateljéer och verkstäder där du kan träffa lokala hantverkare och konstnärer. Glaskonst, smedja, återbruk, textilverkstad och trädesign är bara några exempel på vad du kan upptäcka i området. Här finns ockå en chokladpralinör och mikrobryggeriet Nora Brygghus.
I Bryggerihuset tillverkades det bayersk öl fram till 1950-talet och doften av malt och humle hänger kvar än idag. Byggnaden som i stort sett är oförändrad sedan dess rymmer idag spännande konst. Från maj till september visas samtida utställningar på fyra våningar. I Kvarteret Bryggeriet finns också Björk Kafé & Skafferi och restaurangen Bryggerikrogen.
kvarteretbryggeriet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bokloppis i Södra Hyttan

Sedan mer än ett decennium är Bergslagens största bokloppis ett verkligt paradis för alla bokälskare. I det som tidigare var ett militärförråd i Södra Hyttan i Hjulskö finns idag 1100 hyllmeter med omkring 80 000 begagnade böcker samlade. Här finns också café, galleri och det ges kulturprogram. bokloppis.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sodrahyttan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kammarmusikfestival i Nora

Hela Norabygden sjuder av kammarmusik. Konserter och kurser möts över gränserna den 17–23 juni. norakammarmusikfestival.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Perssons Magasin

Ett fd. sädesmagasin i Löa med konst-hantverk från ett 40-tal lokala hantverkare, konstgalleri, loppis, B&B och kafé. perssonsmagasin.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bergslagens kulturrundor

I Bergslagen finns tre kulturrundor under tre årstider som ger dig olika aspekter av Bergslagen och inspirerande upplevelser av vårt kulturutbud med konst, hantverk, dans, musik, teater, bild, poesi, prosa och mycket annat.

Vinterspår 5–6 mars. I Lindesberg kan du följa Vinterspår, med ett varierande
och fascinerande utbud av konst och kultur. lindesberg.se/upplevaochgora Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kulturglimtar 2–3 juli. Välkomnar dig med en totalmobilisering av bygdens sköna konster i Kopparberg eller rättare sagt, en kulturrunda i hela Ljusnarsberg. kulturglimtar.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ljusstråk 3–4 september. Ljusstråk är en konst- och kulturslinga genom Nora bergslag där bygdens kulturutövare håller öppet hus. ljusstrak.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Opera på Skäret

Magnus Wetterholm, Stadra Teater

Bergslagens största bokloppis