Lokal mat med ambitioner

Njut av mat och fika av bästa kvalité. I Bergslagen finns två restauranger och två caféer som har blivit omnämnda i White Guide Sweden. Älskar du god mat och mumsigt fika bör du besöka dem!

Bryggerikrogen i Nora

"Bubblande och lustfylld kreativitet", står det skrivet om Bryggerikrogen i Nora, vackert belägen i kulturkvarteret vid Hagbyån. Här serveras riktig mat, på fina råvaror som är så närodlade som möjligt, naturligt vin och öl från mikrobryggerier, i en välkomnande miljö.
Bryggerikrogen i Nora har förärats klassificeringen ”Mycket god klass”. De också med i White Guide Nordic.

Grythyttans Gästgivaregård

”Värdskapets historik sitter i väggarna”, är en av motiveringarna till Grythyttans Gästgivaregårds utnämning. På denna plats, med anor från 1600-talet, är den goda maten och drycken hjärtat i verksamheten. Följ med på en kulinarisk resa, där ambitionen är att så långt det är möjligt välja svenska råvaror som kommer från den närmaste omgivningen och hör säsongen till. Grythyttans Gästgivaregård har fåt klassificeringen "God klass".

Hjulsjö 103

"Bröd och kaffe med personlighet" skriver White Guide Sweden Café om Hjulsjö 103, ett surdegsbageri, café och kafferosteri mitt i bergslagsskogarna. Här är det riktigt bröd som gäller. Bröd, bullar och croissanter kalljäses på surdeg, knådas, kavlas och formas för hand. Du kan också smaka på kolor och tarteletter och guidas i valet av kaffe. Hjulsjö 103 har klassificeringen "Mycket god klass".

Bredsjö Ostcafé

White Guide Sweden Café rekommenderar också "Lammdans i det gröna" på Bredsjö Ostcafé, beläget i ett rött torp i byn Bredsjö. I gårdens lilla mejeri görs (främst) ostarna Bredsjö Blå och Bredsjö Hård. Ostar som sedan serveras i caféet i form av matiga pajer, sallader eller en osttallrik tillsammans med god dryck. Såklart finns också sötsaker och fårmjölksdesserter. Självklart kan du köpa med dig gårdens ostar hem!