Stanna lite längre

Expedition vildmark eller vila för trötta fötter. Det finns fler platser i Bergslagen som leder till mer. Fler upptäckter, fler upplevelser. Välj din plats att utgå från, för lugn, ro och hemmakänsla för vinterns utflykter i trakten.

Vildmark och orörd natur i Kloten

Bland orörd natur, vilttäta skogar och djupa sjöar ligger den gamla bruksorten Kloten. Mitt i ett av Sveriges största naturvårdsområden går det att uppleva vintern bland orörd natur och rika vatten. Åk långfärdsskridskor på en av områdets många sjöar, åk längdskidor eller spendera en dag i pulkabacken. Gör en utflykt och upplev den vackra träkyrkan och kulturmiljöerna Kopparberg. I området finns även goda vandringsmöjligheter, vandra Bergslagsledens första etapp eller Malingsbo-Klotenrundan.
Läs mer om Kloten som basecamp

Charmiga trästaden Nora

Med småstaden som fast punkt för din vistelse har du en uppsjö av aktiviteter att välja bland. Gå på upptäcktsfärd bland trähusen i stadskärnan, stadens butiker och kaféer är öppna för den som vill undan kylan. Pimpla på Norasjön eller ta en stadsnära promenad längs Hagbyån. Strax utanför staden ligger Digerberget med pulkabacke och längdskidsspår. Här startar Kilsbergsspåret som sträcker sig till Ånnaboda. Nära Digerberget hittar du bergsmansbyn Pershyttan, ett unikt minnesmärke med spännande historia från Bergslagens storhetstid.
Läs mer om Nora som basecamp

Godsaker och vildmark i Grythyttan

Orörd vildmark, träbebyggelse och massor av lokala delikatesser. Här kan du bege dig ut i naturen och uppleva den med alla sinnen eller strosa runt och uppleva kulturmiljöerna. Vid Grythyttans badplats finns en stor härlig backe att åka pulka i. Strax utanför Hällefors ligger Hurtigtorpet med fina spår för den som gillar att åka längdskidor. Murstensdalen och Knuthöjdsmossen är några av Bergslagens många naturreservat som är värda att upptäcka. Vid Knuthöjdsmossen finns en spångad led på 1,5 km för en lite mer anpassad tur.
Läs mer om Grythyttan som basecamp

Trolska omgivningar i Uskavi

Omfamnad av sjöar och skogar ligger Uskavigården. Starta din vandring på Bergslagsleden här och gå norrut mot Kindla eller söderut mot Hammarby. Uskavirundan med sina 12 km är en perfekt dagstur där du kommer tillbaka till startplatsen. Ta en tur till Lindesberg och ägna dig åt lite småstadsshopping eller promenera den stadsnära promenadslingan Lindessjön runt. När kylan kommer och isen fryser till så finns möjligheten att åka skridskor eller ta en tur på längdskidor på sjön Usken.
Läs mer om Uskavi som basecamp