Godsaker och vildmark i Grythyttan

Orörd vildmark, härlig cykling och massor av lokala delikatesser. Allt detta, och mycket mer, väntar när du väljer Grythyttan som basecamp för dina upplevelser i Bergslagen. Bege dig ut i naturen – och upplev den med alla sinnen.

Är du redo att uppleva äventyret och lugnet sida vid sida? Vandra i oändliga skogar. Upptäcka naturreservat med sällsynta växter och tusenåriga dalgångar. Låta cykelns däck svischa fram på lätt tillgängliga vägar i sällskap med utsikten över sjöar, landskap, historiska gruvbyar och samhällen. Naturen är trolsk, med dofter och ljud som berör både kropp och själ. Bergslagen får dig att må bra, helt enkelt. Det gäller för områdets alla delar. Men nu ska vi göra ett nedslag i trakterna kring Grythyttan. Låt dig inspireras.
Grythyttan är kanske mest känt för den berömda gästgivargårdens vars måltider fått en ärofylld plats i White Guide Nordic. Här finns även Måltidens Hus, som var Sveriges paviljong vid världsutställningen i Sevilla 1992. Idag är den spektakulära byggnaden hemvist för universitetsutbildningar i måltidskunskap och innehåller ett fantastiskt bibliotek med historiska kokböcker. Bara det är en anledning till att ha Grythyttan som basecamp för dina upplevelser i närområdet.
Men det finns mer. Mycket mer. Gillar du cykling, vandring och andra naturupplevelser är Grythyttan en idealisk plats att utgå från.

Ett paradis för cykling

För dig som föredrar att trampa i lugnare tempo på asfalterade vägar och grusvägar finns flera rundslingor i området runt Grythyttan. Och ständigt har du den fantastiska naturen som följeslagare.
Torrvarpen runt är en 42 kilometer lång cykelled som går runt sjön Torrvarpen med start och mål i Hällefors eller Grythyttan. Du cyklar både på grus och asfalt genom den vackra bergslagsnaturen och passerar flera besöksmål som Måltidens Hus, Skulpturparker och Krokbornsparken i Hällefors samt flera badplatser och naturreservat.
Sörälgen runt är 38 kilometer lång med start och mål vid Sikfors herrgård eller Grythyttan, som är en pärla med god mat och bra boende. Även här cyklar du både på grus och asfalt, genom blåbärs- och hjortronstråk och med populära stopp på Grythytte Qwarn och Neerings glass. Turen är relativt lätt och nedförsbacken vid Hökhöjdens naturreservat blir en skön avslutning innan du återkommer till Sikfors.

Naturreservatens rikedomar

Bergslagen är rikt på naturreservat, och i trakterna runt Grythyttan finns några riktiga guldkorn. Vart och ett med olika karaktär, flora och fauna.
Björskogsnäs är känt för sina guckoskor, som blommar som rikligast i början av juni. Ingen annanstans i regionen finns så mycket guckosko som här. I markerna kan du också njuta av andra sällsynta växter, som smörbollar, fältgentiana och darrgräs. Områdets artrikedom har formats under århundraden av slåtter och bete och av en berggrund som är rik på kalk. I reservatet finns en 1,3 km lång vandringsslinga. Rastplats med eldstad finns vid sjön Torrvarpens strand.
Murstensdalen består av orörd vildmark med djupa raviner, gammal tallskog och stråk av sjöar, myrar och tjärnar. Området är väglöst land och boplats för många ovanliga växter, svampar och djur. Från reservatets norra del utgår rundslingor som är 5–12 km långa. Längs stigarna finns vindskydd med eldplatser och längs den längre slingan kan du övernatta i en timmerkoja.
Knuthöjdsmossen ligger nära Hällefors centrum. Mossen har ett mycket rikt fågelliv med till exempel smålom, enkelbeckasin, trana, tofsvipa, storspov och skogssnäppa, och är ett populärt resmål för naturfotografer. Mossen är den andrikaste platsen i länet med bland annat gräsand, kricka och knipa. Här finns en spångad led på 1,5 km bland hundratals små gölar, välvda mossar och högmossar. De första 500 m av spången ut på myren är bredare och anpassad för rullstolar.

Tillbaka i basecamp

Hotell, herrgårdar, vandrarhem och campingar – trakterna kring Grythyttan erbjuder en rad boendealternativ. Vill du uppleva naturen fullt ut sover du naturligtvis i tält. Eller varför inte i en skön sovsäck under bar himmel. Huvudsaken är att du har ett basecamp som passar dig. En plats att utgå ifrån. Och återkomma till.