Vildmark och orörd natur i Kloten

Två mil, rakt in i skogen, från riksväg 50 i höjd med Kopparberg. Du passerar tät skog och djupa sjöar. Vägen slingrar sig fram genom orörd natur och förbi små röda stugor. Bakom kröken skymtar Bergslagens Basecamp 2021. Välkommen till Kloten – den lilla byn med de stora naturupplevelserna.

Kloten är den gamla bruksorten som en gång i tiden spelade en stor roll för Bergslagens bergsbruk. Var du än går, syns historiska lämningar från tiden då järnet stod i centrum. Stationshuset, lokstallet, slagghögarna, dammvallen och ruinen efter masugnen Klothyttan är alla spår av järnhanteringens historia.
Idag bubblar det av annan drivkraft i byn. Kloten har blivit samlingsplatsen för vilda upplevelser i och omkring naturvårdsområde Malingsbo-Kloten. En utgångspunkt för dig som vill uppleva naturen, skogen och vattnen – på riktigt. Vandra Bergslagsleden, cykla, paddla, fiska, eller kanske bara vara.
– Kloten är speciellt. Här uppe på den höga platån har vi en touch av Norrlandsklimat. Tack vare det stora naturvårdsområdet, har vi även ett av Sveriges vilttätaste områden. Du behöver inte resa långt för att nå riktig vildmark, säger Mikael Nilsson som, tillsammans med hustrun Rosario, driver äventyrsföretaget Nordic Discovery.

Oupptäckt och vilt

Nordic Discovery tar emot gäster från hela världen, för utomhusupplevelser, vildmarksäventyr, fiske och viltsafaris. Här står kanoter, kajaker, fiskeutrustning och mountainbikes redo för äventyrssugna besökare. Information, kartor och tips finns för dig som vill upptäcka på egen hand. Är du en aning ovan vid vildmark eller letar efter ett enkelt äventyr, finns boende och många guidade turer att hänga med på.
– Vi har många gäster som blir förvånade att det går att hitta den här typen av natur på den här breddgraden. Och vattnen är fantastiska för paddling och fiske. Här hittar du ett mellanting mellan sjö- och älvpaddling. Smalt och stilla vatten passar familjerna, medan det finns längre och piggare sträckor för de vana, berättar Mikael.
Enstaka bebyggelse och mycket orörd natur gör att du kan vistas i naturen i fred, under lång tid. Det ger även goda chanser att lära sig mer om, och se, de vilda djuren i området.
– Vissa kommer hit och är ute tio dagar i sträck, naturen tar liksom inte slut. Och vi kan till och med utlova älggaranti på våra älgsafaris, säger Mikael.

Det bekväma äventyret börjar här

Kärleken till Kloten, naturen och djuren märks lika väl hos Tiziana Corneliusson. I vintras tog Tiziana och hennes man Mats Corneliusson över som ägare till Fritidsbyn i Kloten. Det nya namnet, Kloten Nature Resort, speglar vad du som besökare upplever vid besöket. Lugn, ro och en sällsynt natur. Uppe på en höjd, med utsikt över sjön Långvattnet, finns ett trettiotal stugor till uthyrning. Längs sjökanten finns campingplatser för de som kommer med eget boende. Bland tallar och hög luft väntar härliga helger eller semestrar för naturtörstande.
Tiziana och Mats bor i herrgården i Kloten. Under nio år har paret stiftat bekantskap, och blivit förälskade i, byn. Nu vill de som ägare till resorten, med varsam hand, visa vad trakten kan erbjuda. Planerna är många och utvecklingen tog fart vid årsskiftet.
– För mig är Kloten lugnet, luften och naturen. Jag tycker det här stället står i kontrast till så många andra ställen i Sverige. Här råder total harmoni med naturen. Vi vill använda det som finns här för att skapa upplevelser som inte är så lättillgängliga för alla, säger Tiziana.
– Vi brinner för det bekväma äventyret. Att du ska kunna komma hit som du är och bara vara. Ensam, med kompisarna eller familjen. Känner du för att tälta på någon av öarna, låna ett tält av oss och paddla ut. De aktiviteter som finns, går alla att göra tillsammans. Fiske, kanoter, båtar, SUP-brädor, brädspel eller en härlig måltid med en utsikt som får dig att tappa andan. Gemenskap och enkelhet, helt enkelt, säger Tiziana.

Fritt fall och pilbågar

När Anneli Löfgren, som tillsammans med Björn Persson driver Klotenlägret i den gamla skolan, ska beskriva omgivningarna kommer hon fram till ett ord som sammanfattar allt.
– Vackert. Det är så vackert här. Vi har anordnat uppskattade skolläger här under många år. Och ibland, när barnen hoppar ut ur bussen, blir de uppriktigt förvånade att vi är mitt i skogen. Det är fint att kunna erbjuda det, säger Anneli.
Klotenlägret är öppet för såväl skolbarn, som företag och privatpersoner. Med en äventyrsbana som heter duga, erbjuder Björn och Anneli upplevelser som skapar både minnen och pirr i magen. Eller vad sägs om att kasta dig ut från en telefonstolpe mitt ute i skogen? Som gruppaktivitet finns bland annat den uppskattade Archertag, där pilbågar och spring får adrenalinet att pumpa på alla i laget. Att samla ett kompisgäng och övernatta i slafarna i den gamla skolan, att få umgås på riktigt och samtidigt uppleva naturen, har blivit ett uppskattat koncept.
– Vi har helpension och grupperna äter i matsalen eller ute i naturen. Många hyr en kanot eller en SUP och drar ut en tur på sjön, berättar Björn.
Alldeles intill sjön Lilla Klotsjön ligger Klotenlägrets naturcamping. Ställplatser och campingplatser där lugnet och stillheten står i centrum. Morgondopp, tystnad och en stilla sjö är vad du vaknar upp till.