Charmiga trästaden Nora

Med trästaden Nora som fast punkt för din vistelse har du en uppsjö av upplevelser och aktiviteter att ösa ur. Ett mer charmigt och gemytligt basecamp får du leta efter. Naturen runt knuten, kulturen likaså. Vandringsleder, cykling på mountainbikeleder och runt sjöar, fantastiska naturreservat. Efter dagens upptäcktsfärder kan du koppla av i den levande lilla trästaden som är något utöver det vanliga.

Låt oss börja med det kanske viktigaste – var du mer exakt ska slå läger. Även här är valmöjligheterna många. Nora Camping ligger bara tio minuters promenad från stadskärnan. Här finns platsen för din husvagn, husbil eller tält och olika stugor med sjöutsikt. Badplats finns givetvis, liksom kiosk, lekplats och minigolf. Har du inte med egen cykel, kan du hyra här, både MTB och vanlig. Gustavsberg Naturistcamping strax norr om centrum är en härlig familjecamping där får du sola och bada naken om du vill. Nora Tåghem är något så unikt som ett vandrarhem i sovvagnar intill Norasjön. 50 gäster får plats i egna kupéer med två till fyra bäddar. När det blir läggdags kommer du garanterat att sova gott i sovvagnarna från 1930-talet. Sova gott gör du förstås också på stadens två hotell. Vid torget ligger Stadshotellet med anor från sent 1800-tal där deckarförfattarinnan Maria Lang har lämnat fotspår i form av två rum inredda i 50-talsstil. Lilla Hotellet är ett hemtrevlig och småskaligt boende från 1900-talets början. De 14 rummen är mysigt inredda och sommartid kan du njuta på den omgärdade innergården. Fler tips på boenden får du på Nora turistbyrå. Norr om Nora finner du Åkerby Herrgård ett STF hotell med härlig utskit över sjön Fåsjön. Baslägret är valt – nu är du säkert sugen att ge dig ut på upptäcktsfärd.

Mountainbike

Gillar du mountainbike är det nära till lederna och startplatserna i Pershyttan. Härifrån tar du dig ut på någon av de tolv olika rundslingorna som tillsammans mäter de ca 220 km. Lederna går till största delen på historiskt spännande stigar och är graderade efter svårighetsgrad där grönt är lättast och svart mest utmanande. Ledernas längd varierar mellan 2,8 och 38 km. Kartor över lederna i Pershyttan och Hjulsjö finns att köpa på Nora Turistbyrå.

Rundslingor för cykel

Håller du dig hellre på landsvägens grus och asfalt har vi tre tips på rundslingor för cykel som alla utgår från Nora. Ingen är skyltad men är alla lätta att hitta runt på:

Norasjön runt, 22 km. På denna cykeltur omges du av omväxlande skog, sjö och öppna landskap. Du cyklar förbi gårdar med hästar och kor, golfbana och rosenträdgård. Oftast har du både staden och sjön i blickfånget. Leden utgår från centrala Nora och är inte skyltad.

Två Sjöar runt, 50 km. Denna cykeltur tar dig runt sjöarna Fåsjön och Usken som både ligger strax norr om Nora. Du cyklar genom gammal kulturrik bergslagsbygd och naturen är storslagen. Under sommaren finns ett par fina ställen att både bada och fika på. Missa inte ett stopp vid Siggebohyttans bergsmansgård. Har du mer ork i benen så kan du också välja att göra Tre sjöar runt. Då kompletterar du bara med Norasjön och turen blir ca 65 km.

Gruvrundan, 27 km. Den här turen är en upptäcksfärd till några av de tongivande gruvorna runt Nora. Det som lade grunden till Bergslagens framgång var bergsbruket. Den första gruvan turen når är i Striberg och den andra till Klacka-Lerbergs gruvpark. Här finns lämningar av såväl gruvhål som malmtorg.

Historiska stigar

För vandraren är trakterna runt Nora ett riktigt paradis med flera fina leder och naturreservat.

Bergslagsleden, 280 km och indelad i hela 17 etapper. Tre av etapperna, nr. 4, 5 och 6 passerar strax utanför Nora. Varför inte vandra på dom och avsluta med en övernattning i Nora. Bergslagsleden har även några fina rundslingor, perfekta för en dagstur. Uskavirundan 12 km, Digerberget runt 9 km och Amboberget 14 km ligger alla i närheten av Nora.

Stadsskogen, stadsnära vandrig genom naturreservatet Stadsskogen. Väl markerade slingor finns på 3, 5 och 10 km. Vissa delar går genom mer än 100 år gammal barrskog, yngre och avverkad skog i kuperad mark. Järleåns naturreservat ligger i en flera hundra tusen år gammal dalgång. Här finns en av länets mäktigaste forssträckor, Långforsen, och en blomsterprakt som är vackrast på försommaren. Längs ån finns en vandringstig på 2,5-5 km och flera platser att fika på.

I naturreservatet Skärmarbodabergen finns mängder av grottor och en dramatiskt kuperad natur att utforska. Skogen är gammal och rymmer många sällsynta växter och djur. Här finns flera sprickdalar och förkastningsbranter som bildades av inlandsisen. I reservatet finns vandringsslingor på mellan 0,5 och 5,6 km. Du tar dig lätt till Skärmarbodabergen med buss eller bil. Vill du ha en komplett lista på alla naturreservat – besök då Turistbyrån.

Stanna lite längre

Hur länge du stannar i Nora är förstås upp till dig. Men den unika staden med sin speciella atmosfär och prägel får ofta besökare att stanna lite längre. Du kanske är en av dem. Och då är det ju extra bra att du har ditt basecamp. En plats att utgå ifrån. Och komma tillbaka till.

Dröm sött i Bergslagen