Trolska omgivningar i Uskavi

Uskavigården. Mitt i naturen ligger den. Omfamnad av sjöar, skogar och minnen från den gamla bergsmanskulturen. Låt Uskavi bli ditt basecamp för olika aktiviteter i närheten.

Hur länge du stannar är förstås upp till dig. Men bara så du vet, så har Uskavi en förmåga att få besökare att stanna lite längre. En dag, två, kanske mer. För under vistelsen här upptäcker många att det finns så mycket att göra och uppleva att resplanen nog får finna sig i att omdisponeras.

Här är naturen frodig, skogarna trolska och sjöarnas vatten rent och klart. Här finns en rofylldhet och en miljö där det inte går att stressa; däremot att andas lugnt och slappna av. Bara adressen frammanar en bild av hur vackert det är: Tre sjöars väg. Vem skulle inte vilja bo där? För jämnan.
Idyllen skulle kunna bedöva. Istället skapar den energi och upptäckarglädje. Många gäster kan berätta om allt de upplevt här. Allt som ligger så inbjudande nära att det egentligen inte finns någon ursäkt för att inte ta sig ut – till fots, på cykel eller i kanot.

Vandra Uskavirundan

Den 280 km långa Bergslagsleden har ett av sina etappmål i Uskavi. Följ leden norrut mot Nyberget eller söderut mot Hammarby. Eller vandra den populära Uskavirundan, en 12 km lång rundslinga med flera ställen att stanna på. En del av rundan passerar Lejakärret, ett naturreservat känt för sina orkidéer som blommar på försommaren.

Trampa runt sjöarna

För dig som gillar att cykla är Uskavi en bra startpunkt. I Bergslagen finns många cykelrundor (du hittar alla i vår nya Outdoor-karta) och tre av dem sträcker sig runt och längs med sjöarna vid Uskavi. Usken runt är 24 km, Två sjöar runt (Usken och Fåsjön) är 50 km och utmaningen Tre sjöar runt (Usken, Fåsjön och Norasjön) är 75 km. Faller andan på kan du cykla till naturreservatet Kindla via byn Garphyttan och Nyberget, 80 km tur och retur. Vyerna är fantastiska, rundorna går på asfalt och grus och du behöver inte trängas med tung trafik. Underbara cykelturer, helt enkelt.

Paddla, fiska – och njut!

Uskavi ligger precis vid vattnet och många tar chansen att paddla kanot i Usken. Hyr en kanot eller kajak och ta dig längs sjöns vikar och ut till rastplatserna på Killingön, Ormholmarna och Grönvollsön. Passa också på att fiska och prova att få gädda, abborre och röding på kroken. Har du fiskelycka tillreder du med fördel din fångst i en hyrd stuga (det finns åtta stycken) eller i campingens kök. Sedan är det bara att njuta, vilket du förresten gör även utan färsk fisk på tallriken. För platsen du befinner dig på, i dalen mellan Nora och Fanthyttan, är njutbar både när du aktiverar dig och vilar. Solnedgångarna är magiska. Och när du sitter där och blickar ut över Usken i kvällningen kanske du får höra att någon har upptäckt en livboj där Uskavi är felstavat. Det står Utskavi istället. Ut ska vi. Jo, det är sant. Men frågan är om det verkligen är ett feltryck. Det kanske är en uppmaning till dig att njuta av naturen. Du har ju ett perfekt basläger att utgå ifrån.

Knyt skorna, pumpa däcken

Är det upplevelser i naturen du är ute efter har du kommit rätt. Bergslagen är en upplevelse. Vi har nu gjort det lite enklare för dig att välja ut din egen upplevelse, och det finns många att välja på. Bergslagens Outdoor-karta ger dig information om vandringsleder, startplatser för mountainbike, cykelleder och alla naturreservat. Så välkommen hit, du kommer att ha fullt upp med att upptäcka alla nya platser i en äkta bergslagsmiljö.

Dröm sött i Bergslagen