Dröm sött i Bergslagen

Det är inte mycket som slår en god natts sömn i svala lakan. En weekend långt ifrån vardagen eller en natts vila för dig som vandrat långt. Gör boendet till själva målet med resan. För livsnjutaren, upptäckaren och gourmanden. Välkommen att bo bra i Bergslagen!

Som hemma på Lilla Hotellet

Genom grinden, till en innergård som känns både Bergslagen och kontinent. Uppför trappan till sekelskiftesbyggnaden och inte sällan tjoar Peter eller Peter ett glatt hej och välkommen. När Peter Skagmark och Peter Andersson köpte Lilla Hotellet i Nora för sex år sedan hade de ett mål – att skapa en välkomnande plats där människor känner sig sedda och som hemma. Och nog har de lyckats. De återkommande gästerna är många. Lockar en weekend i Nora, passa på att boka.
– Vi vill att Lilla Hotellet ska vara ett resmål i sig. Vi utger oss inte för att vara något lyxhotell, men det är enkelt, bekvämt och hjärtligt att bo här. Du ska kunna känna dig som hemma
helt enkelt, säger Peter Skagmark.
I något av hotellets 14 rum, där inredningen speglar fastighetens historia, sover du gott. Och efter en kort promenad till Kvarteret Bryggeriet, slår du dig ned vid dukat bord. Hos Veronica och Erik på Bryggerikrogen lagas maten efter filosofin genuint, gott och naturligt. Ett recept som gjort finkrogen känd, såväl lokalt som utanför Bergslagen.
– Ensam är inte alltid stark. Vi gillar att samarbeta och därför erbjuder vi gästerna paket där du bor på Lilla Hotellet och avnjuter en trerätters eller avsmakningsmeny på Bryggerikrogen. Restaurangen är en pärla i sig och gör det möjligt att äta väldigt bra i Nora, året om. Vi har samma tanke om värdskapet, vi och Bryggerikrogen. Det gör det ännu roligare att kunna erbjuda gästerna en helhetsupplevelse, berättar Peter Skagmark.

Njut livet i Sävenfors

Några mil norrut, närmare bestämt i Sävenfors, väntar en upplevelse intill den brusande älven. Här har industribyggnaden från mitten av 1800-talet, som tjänat som allt från träsliperi
till kraftstation, förvandlats till en oas för livsnjutare. 2021 öppnade Per Fritzell och Ingunn Sagabråten dörrarna för de första gästerna, efter månader av varsam renovering. Nu
erbjuder de boende med helpension i Sävenfors Lodge, med vildmarken alldeles runt knuten.
– Det här är verkligen plats att sänka axlarna på. Njut av mat, dryck och den fantastiska miljön här. Här ska du inte behöva tänka på vare sig frukost, lunch eller middag. Och med
skogen och vattnet nära inpå, är det aldrig långt till vandring, jakt eller fiske, säger Ingunn Sagabråten.
Med egen kock serveras middagarna utomhus ellerinomhus, alltid med noggrant utvalda råvaror. Och inte sällan är rätterna tillagade med eller till de egenproducerade
bärvinerna. Under varumärket Grythyttan Vin har Per och Ingunn under 20 års tid producerat naturliga viner av hjortron, lingon, blåbär, vildhallon och björksav. Under 2022 invigs nya härligheter. Då öppnar Vincafé med lunch och butik i anslutning till Lodgen.
– Och för den som föredrar självhushåll har vi vår CAMP. Fyra små stugor, inredda med dubbelsäng och braskamin. När du bor i stuga lagar du din egen mat. Men det är också
det enda du behöver tänka på. För det här stället är så långt bort från stugstädning och sovsäckar du kan komma, säger Ingunn Sagabråten och skrattar.

Guldkanten i Grythyttan

På Grythyttans gästgivaregård i Grythyttan checkar du in om du letar efter upplevelse att minnas. Den där med extra allt och gärna lite guldkant. För här är maten, drycken och miljön de bästa av vänner.
– För oss är gästgivaregården en sinnenas mötesplats. Mat, dryck och kulturmiljö i en härlig harmoni, säger Mia Spendrup, VD för Grythyttans Gästgivaregård, Loka Brunn och Café Guldkringlan i Grythyttan.
– De senaste åren har vi lagt mycket kärlek, målarfärg och tapeter på gästgiveriet. Och nu blomstrar miljöerna igen. Det är så härligt att se. Grythyttans gästgivaregård har gått från bortglömt och nött, till att bli ett boutiquehotell med mat och dryck i särklass.
Gästgivaregårdens rum och restauranger är inrymda i 21 småhus, mitt i Grythyttan. Som att bo i en film eller kuliss med en kulturhistoria som bokstavligen sitter i väggarna. Och i vinkällaren, inrymd i katakomber under husen, finns många fina flaskor. Gästgiveriet har gjort sig kända för sin vinsamling under jord, där flera tusen flaskor från distrikt världen över trängs.
– Ja, här finns många goda vänner som väntar på att serveras till våra gäster. Några gånger om året öppnar vi riktiga rariteter och då gästas vi av vinkännare från hela världen. Men vin behöver inte vara nördigt och insnöat, vi vill att våra gäster ska våga prova och testa sig fram. Och här går mat och dryck hela tiden hand i hand, berättar Mia Spendrup.
I restaurangen sker ofta spontanprovningar och hotellet har på senaste tiden utökat med en lokal, utformad speciellt för provningar av såväl vin och champagne som kött och ostron.
– Här vill vi lyfta allt som är gott, för syn, smak och doft. Det ena i kombination med det andra. Och kockarnas ideér verkar aldrig sina. De är unga och ambitiösa och älskar verkligen att skapa nya smaker, avslutar Mia Spendrup

Hemtrevligt på Bergsgården

Det är ett sällsynt hemtrevligt hotell som möter dig i Guldsmedshyttan. Bergsgården är inget dussinhotell, snarare ett semesterminne i sig. Med inredning från de flesta decennier under föregående århundrade, liknar inget rum det andra. Spegeldörrar, inredningsdetaljer och knarrande golvplankor vittnar om att det här hotellet varit ett riktigt hem under många år.
Och mycket riktigt. Bergsgården byggdes i början av 1900-talet, som tjänstebostad till överingenjör Thore Zachrisson med familj. Planlösning och detaljer är detsamma som
för över hundra år sedan, men idag övernattar istället nöjda hotellgäster. Familjen Zachrissons barnrum, är idag ett av de större hotellrummen. Ett dubbelrum med utsikt åt två håll, genom munblåsta fönsterglas. Ägaren, Lillemor Ardesjö, visar runt i rummen och beskriver sitt hotell som det lilla och vänliga med många möjligheter.
– Vi tar emot konferensgäster och hotellgäster, men även stora grupper som vill hyra hela byggnaden. Huset är som gjort för barnspring och umgänge. Rummen och de gemensamma ytorna gör att det blir en särskild gemenskap här. Lillemor tipsar om att utgå från Guldsmedhyttan för att upptäcka Bergslagen. På cykel eller till fots fungerar utmärkt.
– Är du ute och vandrar på Bergslagsleden, gå av den för en skön natts sömn. Starta pigg dagen därpå, efter en härlig frukost! säger Lillemor.