Frövifors pappersbruksmuseum

Frövifors är ett välbevarat pappersbruk och är unikt i sitt slag i Sverige. Med den intakta maskinparken och arbetsmiljön från sekelskiftet och att den ligger sida vid sida med en nutida pappersindustri. På muséet finns också utställningar om förpackningshistoria, japansk förpackningskonst, ölburkar och brukshistoria. Här kan du prova på att göra ditt egna papper i handpappersverkstaden. Läs mer: Alla sinnen får sitt på Frövifors

Årets utställningar i Frövifors
I år har man, förutom de ordinarie utställningarna laddat upp med tre stycken nya utställningar med papperstema .

Papperssamlarna- En nostalgifylld utställning om att samla på pappersföromål. Samlare berättar om och visar ett smakprov ur sina samlingar, allt från bokmärken, frimärken, klippdockor till spypåsar.

Studio Fideli- Papperskonstnären Fideli Sundqvists magiska bilder. Vid en första anblick är det lätt att tro att Fidelis fotografier är digitala illustrationer. Men sanningen är att de är konstruerade av skickligt utskurna och vikta, tredimensionella pappersskulpturer, arrangerade till sagolika miljöer och frusna ögonblick.

På Tapeten- Nypremiär av den populära utställningen som visar historiska tapeter från 1700-talet fram till modern tid. Tapeten är en tydlig trendmarkör genom historien. Från att ha varit en dyrbar vara få förunnad, tillverkad i sidentyg, linnepapper eller förgyllt läder, blev den under 1800-talets industrialisering en billigare produkt att tillverka. Plötsligt hade gemene man möjlighet att uttrycka tycke och smak i sitt hem genom att tapetsera i större grad än tidigare.

Museet är öppet 22 juni – 31 aug, tis – lör kl 10-16.