Hällefors/Grythyttan

Björskogsnäs

Torpet ligger i naturreservatet Björskogsnäs strax utanför Grythyttan och nås genom en promenad på 1,3 km i underbar bergslagsnatur. En extra fin tid att besöka Björskogsnäs är i början av juni då guckuskon blommar.

Mer information: Hällefors Turistinformation tfn: 0591-644 77, e-post: turist@hellefors.se

50tals lägenhet i Hällefors

50–talslägenheter

50-talslägenheter inredda i tidstypisk stil. En arbetarbostad och en tjänstemannabostad. Att få kliva över tröskeln och förflytta sig till när man var nygift och satte bo eller till sin barndom tilltalar många och ni lovas få en resa i minnet minst 50 år tillbaka i tiden.
Bokning & info:
Hällefors Turistinformation tfn: 0591-644 77, e-post: turist@hellefors.se

Hällefors Hembygdsgård

Hällefors Hembygdsgård

På Hällefors Hembygdsgård finns totalt 15 byggnader med utställningar och gamla bruksföremål. I föreningens arkiv finns gamla bilder och dokument, med möjlighet till släktforskning. Hedmansgården har sju möblerade rum och kök. Det finns även lokstall, vagnslider och brandbilsgarage. På gården finns en gammal smedja utrustad med härd och bälg. Snickarpersgården är byggd på nuvarande plats i början av 1800-talet.

Visning efter överenskommelse
800 kr/grupp
Fika kan köpas för 50 kr/person
Bokning & info: Tfn: 072-236 88 48
www.helleforshembygdsforening.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skulptur i Hällefors

Hällefors Skulpturparker

I Hällefors finns tre konstbesmyckade bostadsområden att besöka: Millesparken med den näst största samlingen av Carl Milles verk utanför Stockholm, Polstjärnan där vår tids främsta skulptörer och keramiker finns representerade och Mästarnas Park en konstsamling med 12 skulpturer av nu ej levande svenska skulpturmästare t ex Katedralen av Arne Jones. Besök dem på egen hand och lyssna på de ljudfiler som finns tillgängliga.

Information: Hällefors Turistinformation tfn: 0591-644 77, e-post: turist@hellefors.se

Krokbornsparken

Krokbornsparken

Gå en guidad tur i Sveriges äldsta folkpark och hör berättelsen om parken som var tillägnad folket. Här finns fortfarande rester av den ursprungliga parken som anlades år 1796. I dag är parken fortfarande öppen för alla med servering, rotunda och scen. Visning med eller utan fika.

Visningen tar ca 1 timme
1–12 pers/grupp 600 kr, 0% moms
13– pers/grupp 50 kr/pers, 0% moms
30 kr/pers tillkommer för fika
Bokning & info: info@krokborn.se, Tfn: 070-581 90 17

Skräddartorp

Skräddartorp

Skräddartorp är en välbevarad bergsmansgård från år 1644 med ursprung i den skogsfinska kulturen. Gården består av 14 st byggnader, bl a loftbod, rökbastu, ria och hemlighuset. Huvudbyggnaden har vägg– och takmålningar från tidigt 1700-tal. Kaffestuga med hembakt bröd. Öppet juni–augusti. Visning efter överenskommelse

Bokning & info: Grythyttans Hembygdsförening, Åke Granberg tfn: 070-630 95 58
www.hembygd.se/grythyttan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Friluftsmuseet Finnstigen

Friluftsmuseet Finnstigen

Friluftsmuseum i Bredsjö där man genom en historisk vandring får ta del av svedjefinnarnas historia och liv från slutet av 1500-talet och ett par hundra år framåt i tiden.

Mer information: finnskogarna.com/finnstigen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grythytte Qwarn

Vandring i Grythyttan

Guidad vandring med berättelser om Grythyttans historia, kultur och natur. Se tidstypiska byggnader och tak med skiffer från trakten. Vandringen avslutas med en smaktallrik, bestående av delikatesser från Bergslagen, vid Grythytte Qwarn eller Herrgården beroende på gruppens storlek. Vandringen tar 1 1/2 timme i lättillgänglig terräng.

Bokning & info: Kristina Henricsson tfn: 070-587 00 00
www.herrgardenigrythyttan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Outdoor People of Bergslagen

Guider till Bergslagens natur-, kultur- och industrihistoria

Outdoor people of Bergslagen tar med grupper till naturreservat och lär deltagarna känna naturen och de tecken som finns efter människans påverkan på landskapet. Eller besök Södra Hyttan och se hur järnhanteringen förändrade landskapet och hur människan idag kan ge tillbaka till naturen, genom att testa på praktisk återförvildning.

Bokning & info: E-post: hello@outdoorpeopleofbergslagen.com, Alexander Baker tfn: 073-041 30 75.

Med reservation för eventuella ändringar