Kopparberg

Opera på Skäret

Upplev opera i världsklass i unik miljö vid sjön Ljusnarens strand. I ett före detta virkesmagasin på ett nedlagt sågverk spelas varje sommar något av de stora verken ur operahistorien med både svenska och internationella musiker och sångare av högsta klass.

Maskeradbalen 2022

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen. Den ges tolv gånger mellan den 30 juli och 28 augusti 2022.

Giuseppe Verdi baserade sitt storverk Maskeradbalen på ett libretto som kretsar kring mordet på Gustav III 1792. Men efter motstånd från den italienska censuren – som i ett oroligt Europa inte tillät ett kungamord i handlingen – skrevs den om och Gustav III byttes ut mot en amerikansk guvernör.

Operan uruppfördes i Rom 1859 och fick svensk premiär på Stockholmsoperan 1927. I en ny svensk översättning av Erik Lindegren från 1958 förlades handlingen till det svenska kungahuset, men den verklige kungamördaren Anckarström hade bytts ut mot en fiktiv greve Holberg. Operan spelades i över tjugo år och tenoren Ragnar Ulfung nådde världsrykte med sin insats som Gustav III.

Maskeradbalen har spelats i olika versioner i Sverige de senaste decennierna, flera gånger på svenska. När Opera på Skäret nu sätter upp operan blir det med Gustav III i fokus och handlingen förlagd till det svenska hovet. En ”svensk” opera av Verdi – men med sång på klingande italienska, med textning på skärm till svenska.

Biljetter & information
Opera på Skäret tfn: 0580-711 00
eller via www.operapaskaret.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Med reservation för eventuella ändringar