Nora

Stadsvandring

Upptäck Nora under en tur på gator med tidstypiska hus, kullersten och skvallerspeglar. Nora fick stadsprivilegier år 1643 och har idag kvar en välbevarad trähusbebyggelse från 1700– och 1800–talen. Hör historien om staden, järnvägen, bergsmännen och andra personligheter.

Visningen tar ca 1 timme
1–50 pers/vandring 1 625 kr inkl. moms
Bokning & info: Nora Turistbyrå tfn: 0587-811 20

Mordisk vandring

Verklighetens Skoga heter Nora. Överallt i staden har Maria Lang låtit människor falla offer för lömska mördare i sina deckare. Upptäck Skoga under en Mordisk vandring med berättelser och teaterscener från Langdeckarna och Maria Langs liv, framförda av systersonen Ove Hoffner.

Visningen tar ca 1 timme
1–50 pers/grupp
Bokning & info: Ove Hoffner tfn: 070-621 28 98
www.marialang.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Göthlinska gården

Visning av familjen Göthlins borgarhem från början av 1900–talet. Huset och dess inredning är bevarat som det såg ut när den sista familjemedlemmen, dottern Ingrid Göthlin, bodde här. Här finns prov på fröken Ingrids stora intresse porslinsmålning men också konst, möbler, leksaker och prydnadsföremål.

Visningen tar ca 1 timme
1–25 pers/grupp 1 300 kr, 0 % moms
Bokning & info: Nora Turistbyrå tfn: 0587-811 20

Bergsmansbyn Pershyttan

Rundvandring i en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar. Lär er mer om hur järnframställningen gick till och se vattenhjulet och stånggången, slaggstenshögar och bergsmansgårdar. Under vandringen görs ett spännande besök i hyttan som står kvar som den lämnades efter sista blåsningen år 1953.

Visningen tar ca 1 timme
1–30 pers/grupp 1 500 kr, 0% moms
Bokning & info:
Nora Turistbyrå tfn: 0587-811 20

Lockgruvan

Upplev Lockgruvans bergrum 40 meter under jord. Lockgruvan är en av Bergslagens äldsta gruvor och var i drift till 1909. I Pershyttan bröts järnmalm från medeltiden fram till gruvbrytningen upphörde 1967. Hör hur gruvbrytningen gick till i äldre tid och känn atmosfären i bergrummet.

Nora turistbyrå inte emot grupper i Lockgruvan i dagsläget.
För mer info kontakta turistbyrån på tfn. 0587-811 20

Kvarteret Bryggeriet

I Kvarteret Bryggeriet kan du besöka öppna ateljéer och verkstäder. Här kommer du nära tillverkningen och kan shoppa lokala hantverk och delikatesser direkt från hantverkarna själva. Njut av förstklassig mat, dryck och fika på områdets restaurang eller café. Från maj till september visas konstutställningar på fyra våningar i det gamla Bryggerihuset, vilket också är områdets landmärke.

Bokning & info: Kvarteret Bryggeriet, ordf Agneta Wågman, tfn: 076-363 66 82
www.kvarteretbryggeriet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konst i Bryggeriet

Intressanta utställningar med konst i vackert gammalt bryggeri i Nora –
ett av Konstrum Bergslagen. Maj–september: REMI – samtidskonst om spel, NoraArt sommarutställning och Ljusstråks samlingsutställning (försmak av kulturslingan Ljusstråk 3–4/9).

Bokning & info: Nora kommun, Elin Sörman tfn: 0587-812 94,
e-post: elin.sorman@nora.se www.nora.se/konstibryggerietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stadra Teater

I drygt 20 år har här getts gripande, humoristiska och berörande föreställningar. Bara i Landet Stadra upplever du teater i en så förtrollande miljö – Bergslagens vackraste spelplats. Vid sjön Greckens strand ligger Teaterkaféet Paradiset, med öl- och vinservering i pausen. Föreställningarna spelas inomhus.

Spelperiod juli–augusti.
Bokning & info: Teaterfoajén tfn: 0587-31 13 05
www.stadrateater.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Med reservation för eventuella ändringar