Björskogsnäs naturreservat

Ett populärt och vackert utflkytsmål för alla åldrar. Här finns blommande ängsmarker, en promenadslinga med informations-skyltar och fika bord.

Björskogsnäs naturreservat ägs av Hällefors kommun och ligger på en halvö några kilometer söder om Grythyttan. Reservatet är känt för sin rika förekomst av orkidén Guckusko som brukar blomma andra veckan i juni. Under 2015 spelades programmen "Sommar med Ernst" och "Jul med Ernst" in vid Björskogsnäs.

Parkering och tillgänglighet

Från parkeringen är det 1,5 km promenad fram till naturreservatet. Personer som har svårt att gå kan parkera efter vägbommen precis vid naturreservatet. Under vardagar kan du kontakta Hällefors kommun och få en kod till bommen. Vid parkeringen finns en toalett som är öppen sommartid.

Informationsskyltar och ljudberättelser

På parkeringen och längs vägen till naturreservatet finns informationsskyltar* som berättar om den vackra naturen, platsens historia och fågelliv. På några av skyltarna finns QR-koder du kan skanna in med din kamera, så kommer du till Storyspot där det finns berättelser att lyssna på. Berättelserna är anpassade så de även passar för barn.

Rundslinga och fikabord

I naturreservatet finns en 1,3 km rundslinga som leder dig runt i området. Stigsträckan genom de öppna ängsmarkerna är lättframkomlig. Här växer guckusko orkidéen och andra ängsväxter, som är känsliga för tramp! På området finns utflyktsbord och torrdass och en grillplats finns vid stranden ute på udden.

*Skyltarna är framtagna med hjälp av finansiering av länsstyrelsens Lokala naturvårdssatsningen LONA.