Frövifors pappersbruksmuseum

Frövifors är ett välbevarat pappersbruk och är unikt i sitt slag i Sverige. Med den intakta maskinparken och arbetsmiljön från sekelskiftet och att den ligger sida vid sida med en nutida pappersindustri. På muséet finns också utställningar om förpackningshistoria, japansk förpackningskonst, ölburkar och brukshistoria. Här kan du prova på att göra ditt egna papper i handpappersverkstaden. Läs mer: Alla sinnen får sitt på Frövifors

Sommaren 2022 är det premiär för den nya basustställningen Gläntan.
Här får du följa med på en spännande kunskapsresa från skogens viktiga funktioner för liv på planeten till produktionen av papper. Kika runt och upptäck fotosyntesen, cellulosa, återvinning och lite till. Här i Gläntan får du lära dig mer papperstillverkning. Hur går det egentligen till när skogen blir till papper?

Utöver basutställningarna har Frövifors i år även utställningarna:

Forest wishes
I utställningen Forest wishes visar konstnären Isabella Mazzantis illustrationer och papperskonsUtställningen är inspirerade av ett av hennes personliga projekt, Nocturnals, skrivet i samarbete med den amerikanske ornitologen David Wiggins från Uppsala. Nocturnals är berättelsen om två flickor och deras resa i en uråldrig skog, utefter den hemliga väg som deras mormor lämnat.

Mitt hem är Sverige, men själen är finsk
I en film skapad av filmaren Niclas Lindahl berättar åtta sverigefinnar om sin resa till Sverige på 1950- och 60-talet och livet vid Frövifors bruk. De sverigefinska arbetare som jobbade på Frövifors pappersbruk var många till antalet. Många av dem kom till Sverige under 1950- och 60-talet för att söka arbete. Idag har nära elva procent av kommunens befolkning finsk bakgrund. Sedan 2019 har museet därför drivit ett projekt i samarbete med finskt förvaltningsområde i Lindesbergs kommun för att synliggöra sverigefinnarna i pappersbrukets historia.

Pages
Papperskonstutställningen Pages på Frövifors görs i samarbete med Örebro Konstskola. Papprets mångsidighet som konstnärligt och kulturellt material har varit i fokus. Resultatet blev en utställning med artist books, skulpturer, skulpturala installationer, måleri och teckning.

 

Museet är öppet 21 juni – 30 september, tis – lör kl 10-16.