Veteranjärnvägen

Järnvägen mellan Nora och Ervalla är Sveriges första normalspåriga järnväg för personbefordran. Den invigdes med buller och bång år 1856. Järnvägen tillkom på privat initiativ och byggdes för att frakta järn, malm och kol till och från bergslagens bruk och hyttor. På stationsområdet kan du vandra runt på bangården bland lokstallar och verkstäder. Det vackra stationshuset som rymmer turistbyrån har fortfarande kvar väntsalen med biljettlucka. Besökare får gärna utforska stationsområdet på egen hand, men tänk på att spåret ska korsas på särskilda övergångar. Nora Ervalla järnväg med tillhörande anläggningar är skyddade som byggnadsminne.

Besök Järnvägsmuseet

Besök järnvägsmuseet i det gamla godsmagasinet. Förr i tiden lastades och vägdes godset här innan det gick vidare för transport ut i Sverige och världen. Besök utställningen med ånglok, vagnar, modelljärnväg och tidstypiska kläder. Museet visar även upp gamla minnen från järnvägens historia.
Museet är stängd för säsongen, men håller öppet i samband med tågtrafik.

Ta en tur med ångloket

Ånglok och rälsbuss avgår enligt tidtabell från stationshuset från mitten av juni till slutet av augusti. Res som förr och ta en tur till Järle station, eller Pershyttan via Gyttorp.
Tidtabell och biljettbokning via nbvj.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Höstånga på lovet

Ångloksturer från Nora station till Järle i samband med höstlovet. Resan tar 1.15 timme inkl ca 30 minuters paus i Järle. Järle stationscafé serverar fika och grillar korv.

Avgångar från Nora Station 30/10, 4/11 & 6/11:
12:00 till Järle – återresa 12:50 med ankomst Nora 13:10
14:00 till Järle – återresa 14:50 med ankomst Nora 15:10
16:00 till Järle – återresa 16:50 med ankomst Nora 17:10
Endast förköp av biljetter via veteranjärnvägens e-butiklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nora Bergslags Veteranjärnväg