Tre kulturvandringar i Kopparberg

Kopparstigen

En vandringsstig på 2,5 km med fokus på Kopparbergs historia under den gamla koppartiden. Stigen tar dig genom Ljusnarsbergsfältet, ett gruvområdet med ca 30 gruvhål. Informationsskyltar är uppsatta efter vandringsvägen som är markerad med orange färg på träd, stolpar m.m.

Start: Ljusnarsbergs kyrka
Karta KopparstigenPDF

Konstrundan i Hörken

Njut av konst och natur. ”Naturligtvis – naturen, klimatet, den tid vi lever i” är en 8 km lång konstvandring längs Kyrkstigen. Ett blandat utbud av konstnärliga verk finns att se utmed stigen i kombination med vacker natur. Konstrundan pågår 30 maj–3 oktober.

Start: Hörkens kyrka
Karta: Konstrundan i HörkenPDF
www.ljusnarskonst.selänk till annan webbplats

Kyrkstigen. Fram till mitten av 1800-talet fanns ett kyrktvång i Sverige, familjerna var tvungna att gå i kyrkan minst en gång i månaden. Den gamla kyrkstigen mellan Hörken och Ställberg strax norr om Kopparberg har renoverats och stigen börjar uppe i Grills, fortsätter förbi Hörkens kyrka och slingrar sig via skogsstigar vidare ner till Lövskogen i östra Ställberg, ca 10 km söderut. Vandringen bjuder på vacker bergslagsnatur med mäktig skog och hisnande utsikter. Här och där passerar du fina små byar med charmiga gårdar.
Karta: Kyrkstigen, Hörken-Ställberglänk till annan webbplats

 

Rikkenstorp kulturstig

En 4 km stig genom Finngården Rikkenstorps kulturhistoriska marker.

Gården är ett finnboställe med rötter i tidigt 1600-tal. Platsen och husen var förfallna när familjen Holmdahl flyttade hit på 1970-talet. Ett målmedvetet arbete inleddes för att återskapa den gamla finngården och öppna upp för allmänheten.

Husen har restaurerats och markerna har öppnats upp. Du är välkommen att ströva på stigarna runt gården. Rökstugans gårdstun med bord och bänkar uppåt backen är alltid tillgängligt för besökare.

Det lilla finnmarksmuseet i ladan kan öppnas på beställning, likaså rökstugan.

Nere vid sjön kan du hyra en stuga med bastu om du vill dröja kvar. Visning av gården, vägledning längs finnstigarna samt berättelser om finnmarkslivet och Dan Andersson kan bokas av Nils Holmdahl.

Start: Finngården Rikkenstorp
Karta: Kulturstig, 4 kmPDF
www.rikkenstorp.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kopparstigen

Konstrundan i Hörken

Finngården Rikkenstorp