Mountainbike

Att cykla mountainbike i Bergslagen är att uppleva naturen och historien på nära håll. Utmanande skogsvägar och historiska stigar ger många kilometer av naturupplevelser. Alla leder är skyltade och ingår i Bergslagen Cycling. De är graderade efter tekniskt svårighet där grönt är lättast, följt av blått, rött och till sist svart.

Startplats Nora/Pershyttan

Med start från Digerberget, Pershyttans besökscenter eller Nyttorp i Nora kan du nå ut på tolv olika leder om totalt 220 km. Flera leder går genom bergsmansbyn Pershyttan och vidare ut på historiska stigar. Det finns allt från korta, barnvänliga leder till tekniska och långa krävande leder. Alla leder går i loopar tillbaka till samma startpunkt. Vid Digerberget finns två pumptracks och teknikbana. MTB-området i Pershyttan är sammanlänkat med Ånnabodas ledsystem. Leder i Nora/Pershyttan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I Kottaberget är ett antal flowtrails under utveckling. Mer om Kottaberget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Startplats Hjulsjö

Med start vid Hjulsjö motionscentral mitt emot den vackra röda träkyrkan finns tretton MTB-leder på totalt ca 190 km. Stigarna böljar fram längs sandiga åsar och nedlagda järnvägsbankar, mellan gravrösen och hyttor. Lederna har varierande svårighetsgrad och passar både nybörjare och den som är mer van. Vid startplatsen finns teknikbana, cykeluthyrning och ställplats. Leder i Hjulsjö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Startplats Ramsberg/Ölsjöbadet

Vid Ölsjöbadet i Ramsberg startar tre olika leder; en blå, en röd och en svart. Stigarna växlas och kan bindas ihop med skogs- och grusvägar. Det finns kortare leder men även sträckor upp till ca 50 km man kan få ihop om man vill ha en riktig utmaning. 
Leder i Ramsberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Startplats Nyhyttans Kurort

Längs vägen mellan Nora och Hjulsjö ligger den gamla kurorten Nyhyttan vackert i ett kuperat Bergslagslandskap med sjöar, gruvor och åar. Här startar tre olika leder; en blå och två röda. Leder i Nyhyttan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Guidade turer på cykel och mountainbike

Nordic Discovery erbjuder guidade turer på mountainbike och cykel i naturreservatet Malingbo-Kloten. Info om guidade cykelturer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bergslagsguiderna utgår från Nora och erbjuder guidade turer på mountainbike.
Info om guidade turer på mountainbike Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.