Vinteraktiviteter

Runt om i Bergslagen finns det fina förusättningar för olika vinteraktiviteter så som längskidåkning och skridskoåkning. Bergslagens alla sjöar ger fina förutsättningar till att åka långfärdskidskor eller fiska med pimpelspö.

Längdskidåkning

Nora
Strax söder om Nora finns det vintertid ca 5 km upplysta längdskidspår vid Digerberget i Pershyttan. Här startar eller slutar Kilsbergsspåret som sträcker sig till Ånnaboda - sammanlagt 27 km. Kilsbergsspåret är också anslutet till Vintergatan. Tillsammans erbjuder de båda spåren maskinpreparerade spår på ca 50 km. Vid Digerberget finns en pulkabacke samt grillplatser i anslutning till backen.
www.längdspår.selänk till annan webbplats
www.skidspår.selänk till annan webbplats
Spårkarta Digerberget/KilsbergsspåretPDF

Kopparberg
Finnkullberget i centrala Kopparberg finns det 2,6 km elljusspår.
Gillersklack, ca 6 km norr Kopparberg finns ett 2,9 kilometer och ett terrängspår på 5 kilometer. Vid goda snöförhållanden spåras också Slätåsvägen som är 11 km t.o.r.
Bergslagsvallen i Ställdalen ca 8 km norr Kopparberg spåras terrängspår på mellan 1,9 och 5 km. Vid goda snöförhållanden spåras även vägarna norr om Bergslagsvallen.
Yxsjöberg, ca 30 km norr Kopparberg, 2,4 km kuperade längdskidspårspår.
Spårinformation-Kopparberglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hällefors
Vid Hurtigtorpet i Hällefors finns välpreparerade slingor, från 2,5 km till 15 km, Kvällstid finns en elljusslinga upp till 5 km. I anslutning till spåren finns omklädningsrum med dusch/bastu/toalett för både damer och herrar. Dessutom har anläggningen en snökanonanläggning, vallabod, pulkabacke och målstuga.
halleforslk.se/hurtigtorpetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Spårinformation-Hälleforslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lindesberg
På sammanlagt 8 platser, från Fellingsbro i söder till Kloten i norr, finns det vintertid uppkörda längdskidspår. I centralorten Lindesberg finns två områden med spår; vid Fritidsbyn och Lindesbergs golfbana. Fritidsbyn har 2 spår med olika svårighetsgrad. Vid golfbanan finns ett lite längre, lättkuperat spår. Den plats som är snösäkrast och har flest spår är Kloten i norr, utgår från Kloten Vildmarkslodge eller Fritidsbyn Kloten.
Spårinformation-Lindesberglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skridskoåkning

Hällefors
I ishallen MerEl Arena finns det möjlighet för allmänheten att åka skridskor vissa dagar i veckan. Med eller utan klubba. Kontakta Hällefors IK för information.
Hällefors IKlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

När vädret tillåter finns flera spolande isar utomhus:
Grusplanen vid sporthallen på Klockarvägen i Hällefors.
Grythyttans skola på Stationsgatan.
Kronhagsskolan på Klockarvägen i Hällefors.
Området Violen, mellan Fiskarsvägen och Basvägen i Hällefors.

Lindesberg
I ishallen Lindehov finns det varje vecka tider då allmänheten använda hallen till skridskoåkning.
Istider-Lindesberglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Långfärdsskridskor

Vid en längre tid av kyla utan snö ges perfekta förhållanden för långfärdsskridskor på någon av Bergslagens alla sjöar. MEN ge dig aldrig ut på isen själv, även om du är en van åkare.

I naturreservatet Malingsbo - Kloten erbjuds uthyrning av långfärdsskridskor:
nordicdiscovery.se/langfardsskridskouthyrninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Pimpelfiske

När isen lagt sig ger Bergslagen goda förustättningar för pimplefiske. Pimpelfisket är en av de enklaste fiskemetoderna att komma igång med eftersom det inte krävs mycket eller dyr utrustning. På isen gäller det att alltid tänka på säkerheten: kolla isens tjocklek, ha på isdubbar. och var aldrig ensam.
Fiska i Bergslagen