Bergslagen Made Sweden

Så enkelt kan det sägas. Utan järnet inget Bergslagen,
utan Bergslagen inget Sverige.

Järnet var under 600 år vår viktigaste exportvara. Från Bergslagen kom det mesta och det bästa järnet, järnet som byggde landet. Bergslagen är inte bara ett namn, det är också en känsla. Och mycket av känslan sitter i husen. Torp och bergsmansgårdar, nästan alltid i falurött, med bevarad snickarglädje och ofta en ståtlig skorsten av svart gjutjärn som ett utropstecken mot himlen och slaggsten i grunden i stället för gråsten. Till paletten hör också skogsgrönt, för i Bergslagen är skogen aldrig långt borta. Spåren från bergshanteringen finns överallt, stanna upp och ge dig tid att upptäcka historien.

Pershyttans kulturreservat

Pershyttan är bergsmansbyn strax utanför Nora som idag är ett kulturreservat. Platsen bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hyttan, där järnet framställdes, är en av Sveriges mest bevarade träkolshyttor. I Lockgruvan kommer du 40 m under jord med en guide. Hela området med gruvhål, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka och Pershyttan går utmärkt att utforska på egen hand året om. Börja upptäckten i det öppna Besökscentret som på ett pedagogiskt sätt berättar om malmbrytningens historia. Det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet.
www.njov.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Löa hytta

Här har järnframställning pågått sedan 1400-talet. Hyttan var i drift fram till 1907 och är upprustad som den såg ut på 1800-talet. Idag äger byborna hyttan. Här finns även en välbevarad såg och kvarn. Upplev teatervandringen Hyttans hemligheter här i sommar.
www.loaby.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Siggebohyttans Bergsmansgård

Upplev hur ett förmöget bergsmanshem såg ut på 1860-talet när bergsmannen Anders Olsson med familj levde och verkade här. Siggebohyttans bergsmansgård är en av de mest storslagna gårdarna från Bergslagens storhetstid. Mangårdsbyggnaden började byggas 1790 och innehåller 14 rum och tre kök. Även loftbod och stall är från den tiden.
www.olm.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stripa gruvmiljö

Stripa är en unikt välbevarad gruvmiljö i modernistisk industriarkitektur. Gruvmiljön vittnar om Bergslagens betydelse för det svenska välfärdssamhällets uppbyggnad under 1900-talet. Stripa gruva är den enda bevarade kompletta järnmalmsgruvan i sitt slag och är idag ett byggnadsminne. Under säsong kan du gå en guidad visning, fika hos Bergslagspralinerna besöka Stripa-shoppen eller Stripabryggeriets restaurang.
www.stripa.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skrekarhyttans Ruin

En plats att utforska. Masugnsfundament av kraftiga granitblock, gravar efter vattenhjul, rester efter dammvallar, en rostugnspipa och mycket mer. Skrekarhyttans Ruin är ett spännandeområde i Viker. Här finns en rundslinga på 2,2 km med skyltar och frågor. På varje skylt finns vuxen- och barnfrågor.
www.hembygd.se/vikerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kyrkbyn i Kopparberg

Mitt i Kopparbergs historiska centrum ligger tingshuset som tillsammans med andra byggnader runt omkring berättar historien om ortens tillkomst och utveckling när gruvnäringen växte fram i området under 1600-talet. Tingshuset var till en början gruvstuga, sedan blev det kontor för gruvfogden som satt här och vägde malm. 1893 blev det tingshus med en tingssal känd för sina vackra och bevarade utsmyckningar. Strax intill ligger Ljusnarsbergs kyrka som av många anses vara en av mellansveriges vackraste träkyrkor. www.ljusnarsberg.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skräddartorp

Besök en välbevarad bergmansgård från 1600-talet som nu är Grythyttans hembygdsgård. Gården består av 14 byggnader. Loftboden, rökbastun, rian och hemlighuset är några av dem. Vackert belägen med utsikt över sjön Torrvarpen.
www.hembygd.se/grythyttanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Siggebohyttans bergsmansgård

Löa hytta

Stripa Gruvmiljö