Besök en småstad

Ingen av den andra lik. Nora, Lindesberg, Kopparberg och Grythyttan. Charmiga platser med äkta småstadskänsla. Låt Bergslagen bjuda på lite magi i vardagen!

Nora är den välbehållna trästaden med gatorna utlagda i det klassiska rutnätet, precis som Lindesberg, som båda blev stad år 1643. Många hus och gårdar ser likadana ut som de gjorde på 1700- och 1800-talet. Staden är präglad av bergshanteringen, för här möttes de mäktiga bergsmännen för att göra upp planer och avsluta affärer. Att besöka Nora idag är som att kliva rätt in i ett museum, fast här är allt på riktigt. Staden lever med sin historia, och tack vare de stolta invånarna så är den idag en av Sveriges mest välbevarade småstäder. Trähusens fasader, de trivsamma gårdarna, skvallerspeglar och kullerstensgator är alla detaljer som påminner om hur livet var förr. Den välbevarade miljön gör Nora till medlem av Tre trästäder, tillsammans med Eksjö och Hjo. Om du vill uppleva alla tre kan du nu genomföra en ”Trästadsklassiker” – besök bara den lokala turistbyrån. Mer småstadskänsla finner du när du flanerar på Kungsgatan i Lindesberg där några av stadens äldsta byggnader återfinns. Mitt i Kopparbergs historiska centrum ligger tingshuset som tillsammans med andra byggnader runt omkring berättar historien om ortens tillkomst och utveckling när gruvnäringen växte fram i området under 1600-talet. Centralt i Grythyttan ligger den rödmålade kyrkan omgiven av vacker träbebyggelse. Med sitt anrika gästgiveri, välsmakande glass och måltidshus är detta en plats du måste uppleva under ditt besök i Bergslagen.

Trästaden Nora

I Nora ligger små mysiga butiker samlade i stadskärnan, precis som förr i tiden. Det finns inga stora kedjor, varje enskild butik har sin egen personlighet och sitt eget urval av produkter som kuriosa, delikatesser, inredning och kläder. Här finns det tid för goda råd och personlig service. I staden finns också små loppisar och butiker med antikviteter och kuriosa, varav några har ett sortiment av Maria Langs deckare. En kort promenad till konstnärer, konsthantverkare och många andra i Kvarteret Bryggeriet rekommenderas också.
www.visitnora.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Grythyttan

Den lilla orten med sitt berömda gästgiveri och charmiga trähus. Övernatta på Grythyttans Gästgivaregård, fika på Guldkringlan eller njut av den hemgjorda glassen på Neerings Glass & Choklad. På det lilla torget intill den vackra träkyrkan finns även Cornelis, en pub och minimuseum i ton med den kända trubaduren. Stanna till för en lunch på Måltidens Hus som är paviljongen som representerade Sverige under världsutställningen i Sevilla 1992.
www.grythyttansgastgivaregard.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
www.guldkringlan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
www.neerings.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
www.facebook.com/cornelispublänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
www.maltidenshus.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kopparberg

Mitt i Kopparberg tronar den – den rödfärgade träkyrkan med anor från 1600-talet. Upplev kulturhistoria på nära håll med ett besök vid Tingshuset eller en vandring efter Kopparstigen. Stanna till vid Swärdska´s Pannkakshus & Café och njut av pannkakor med olika matiga pålägg eller en varm kopp kaffe.
Kopparstigenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
www.pancakes.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lindesberg

Många rekommenderar att närma sig Lindesberg söderifrån. Nästan majestätiskt ligger staden där vid Lindessjöns strandpromenad. De aktiva går gärna runt sjön som är en fin tur på mellan 7-9 km. Vill du hellre ta det lugnt så finns mysiga caféer, restauranger och charmiga butiker att upptäcka. För den konstintresserade finns fem muralmålningar eller stora väggmålningar beskåda i staden. Energikällan med sitt äventyrsbad är plats där hela familjen trivs.
Lindessjön runt
Paint the citylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Energikällanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Restauranger
Caféer

Nora

Kopparberg

Foto: Maria Lindstedt

Lindesberg