Cykelsemester

Överallt i Bergslagen syns de – cyklisterna. Här finns fina möjligheter för dig som vill ta dig fram på två hjul. Fartfyllda mountainbike-leder i Hjulsjö och Pershyttan i Nora. Många av leder går på naturliga stigar som var forvägar under bergshanteringens tid. Ge dig ut på häftiga äventyr på leder i varierande terräng och med olika svårighetsgrader. Från korta, familjevänliga till längre och mer krävande för åkare som söker utmaningar.

Eller vill du cykla på småvägar och uppleva storslagen natur? Här finns ett flertal rundslingor som tar dig genom ett naturskönt kulturlandskap. Turerna går förbi allt från småstäder och byar, sevärdheter och fikastopp, urskog och småsjöar, allt på slingrande småvägar. Pumpa däcken, packa matsäcken och glöm inte cykelhjälmen.
I vår Outdoorguide får du tips på rundturer för cykel, för både kortare och längre turer.
Beställ Outdorrguiden här

Mountainbike

Nora/Pershyttan

Med start i Pershyttan ca 5 km söder om Nora finns 250 km mountainbikeleder fördelat på 13 olika etapper. Lederna är alla olika långa och det finns fyra olika svårighetsgrader; grön, blå, röd och svart för att passa både barn, nybörjare och den som är mer van. Teknikbana finns. Nora/Pershyttan, 13 MTB-leder, 250 km.
Läs mer om lederna härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjulsjö

Med start vid Hjulsjö kyrka finns åtta MTB-leder i varierande svårighetsgrad. Teknikbana finns. Hjulsjö, 9 MTB-leder, 170 km.
Läs mer om lederna härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lindesberg/Fritidsbyn

Vid Fritidsbyn strax utanför Lindesberg kan du välja mellan tre rundslingor och en längre förbindelseled till Nora. Fritidsbyn/Lindesberg, 3 MTB-leder, 34 km.
Läs mer om lederna härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kartor finns att köpa på turistbyråerna i Nora, Hällefors och Lindesberg.

 

Rundturer med cykel

Koppartrampen -  ca 60 km

Cykelleden passerar i närheten av eller genom många naturreservat med spännande natur. Leden går mestadels på grusväg och är relativt kuperad.

Norasjön runt - ca 22 km

En vacker led med omväxlande skog, sjö och öppet landskap. Du cyklar förbi gårdar med hästar och kor, golfbana och rosenträdgård. Här tar du dig fram på både grus och asfalt. Leden utgår från centrala Nora och är inte skyltad.

Råsvalen runt - ca 37 km

Cykelleden runt den vidsträckta sjön Råsvalen bjuder på såväl hisnande utsikter som historiska vingslag. Rundan är bitvis ganska kuperad och går både på asfalt och grusvägar. Passa på och stanna och bada på någon av badplatserna efter vägen. Råsvalen runt utgår från Lindesberg.

Två Sjöar runt - ca 50 km

Denna lite längre cykelled tar dig runt sjöarna Fåsjön och Usken som ligger strax norr om Nora. Du cyklar genom gammal kulturrik bergslagsbygd och storslagen natur. Här tar du dig fram på både grus och asfalt. Leden utgår från centrala Nora och är inte skyltad.

Torrvarpen runt - ca 42 km

Cykelleden går runt sjön Torrvarpen med start och mål i Hällefors eller i Grythyttan. Du cyklar både på grus och asfalt genom den vackra bergslagsnaturen och passerar flera besöksmål som Måltidens Hus i Grythyttan och Krokbornsparken i Hällefors.

Uskenrundan - ca 35 km

Cykelleden går från Lindesberg genom bergslagsskogen över till Siggebohyttan. Sedan följer en sträcka längs sjön Usken med friska sjöbrisar. Turen fortsätter via Fanthyttan över till sjön Råsvalen och fram till Fornaboda Travbana. Under färden passerar du Uskavigården där du kan göra ett stopp för bad, glass eller minigolf. Underlaget består av både asfalt och grusväg.