Fikaturné i Bergslagen

Bergslagen bjuder på smakrika upplevelser, tillverkade av traktens mathantverkare. Skippa kaffekorgen för en dag och ge dig ut på en fikaturné som garanterat kommer ge mersmak.

Rikskändisen Bredsjö Blå är blåmögelosten som har sitt ursprung i just Bredsjö, den lilla byn mellan Hällefors och Kopparberg. På gården, som drivs av Lena Hall, Lars Staffare och dottern Sara, strosar de ostfreisiska fåren omkring. Fårmjölken är grunden till flertalet delikatessostar, som går att köpa på gårdens Ostcafé. Caféet erbjuder även hembakade tårtor, kakor och bröd. En bra uppvärmning inför nästa stopp?

Surdeg och nyrostat kaffe
Några kilometer söder om Bredsjö ligger Hjulsjö. På den gamla bergsmansgården driver Märta och Magnus Westling surdegsbageri, café och kafferosteri. Doften känns ända ut på gårdsplanen. Och här är det riktigt bröd som gäller. Bröd, bullar och croissanter kalljäses
på surdeg, knådas, kavlas och formas för hand. Mjölet kommer från lantsorter och kulturspannmål, närodlat och ekologiskt.

Den söta staden
En tur till Nora kan innebära en alldeles egen fikaturné. För staden rymmer gott om både glasställen, caféer och konditorier. Gissa dagens smak och njut av en närproducerad och dagsfärsk Noraglass. Ta en kaffe med dopp vid strandpromenaden eller strosa kullerstensgatorna fram för att hitta favoritbullen. I Kvarteret Bryggeriet hittar du hållbart och närproducerat gott hos BJÖRK Kafé och Skafferi.

Praliner av högsta kvalitet
Fler godsaker hittar du i Stripa. I Stripa gruvas gamla matsal ligger Bergslagspraliner, där Gunilla Borensjö och Yvonne Lindberg tillverkar chokladpraliner av högsta kvalitet. Allt görs manuellt och varje pralin som lämnar gjutformarna har fått lite extra kärlek. Köp med dig en ask hem till kvällen, för nu kan det nog vara så att du är lite mätt.
Så. Låt dig väl smaka, på turné i Bergslagen.

Fler smaskiga stopp

Neerings Glass & Choklad.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Hemgjord glass av de bästa råvarorna hittar du i Grythyttan.
Nora-Annas Gårdscafé & butik.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Hembakt i äkta Bergslagsmiljö. Kör från Nora i riktning mot Järnboås.
Kopparberg. Pausa mitt i kulturmiljöerna, på Loftcafétlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stanna i Lindesberg. Njut gott på Frosths Konditorilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Wienerkonditorietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utvalt av White Guide

Lokalt, äkta och otroligt gott. När du är trött på sött finns annat. Här är tre prisbelönta och lokala mathantverkare du inte vill missa.
Bryggerikrogen i Nora.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Riktig mat på fina råvaror.
Grythyttans Gästgivaregård.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Gastronomisk upplevelse.
Hjulsjö 103.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Inte bara bröd. Fredagar kan du förboka din surdegspizza.