Runt Usken

Låt cykelns däck svischa fram på slingrande små vägar i sällskap med utsikten över sjön, landskapet och hyttbyar med de röda bergsmansgårdarna intill vägen. Naturen är trolsk, med dofter och ljud som berör både kropp och själ. Berg slagen får dig att må bra, helt enkelt. Det gäller för områdets alla delar. Men nu ska vi göra ett nedslag i trakterna kring sjön Usken.

Usken runt är 22 kilometer lång och du cyklar både på grus och asfalt genom den trolska bergslagsnaturen och pas-serar flera vackra platser, badplatser och naturreservat.
En bra start för cykelutflykten är antingen vid Siggebo-hyttans Bergsmansgård eller Uskavigården. Siggebohyttans Bergsmansgård har sitt ursprung i sent 1700-tal. Under som-maren är gården och kaffestugan öppen för besök och visar hur ett förmöget bergsmanshem kunde se ut på 1850-talet. Stanna gärna för en fika och njut av utsikten över sjön och de historiska miljöerna.
Uskavigården kan även bli ditt basläger för andra aktivi-teter i närheten. Här finns camping, stugby, café, restaurang och vandrarhem. Börja gärna turen söderut längs med Tre sjöars väg.
I skogarna utmed vägen finns mängder av kolbottnar och gruvhål och kalkstensbrott som är lämningar efter bergshante-ringen. Ingen hytta finns helt bevarad utan bara rester återstår, trots att hyttor funnits här från 1400-talet och fram till 1920-ta-let då Öskeviks hytta lades ned. Naturen och floran runt sjön präglas av Sveriges längsta kalkstråk, som går genom berg-grunden från Stråssa i norr till Älvhyttan i söder. Den kalkrika marken gör att orkidéer, ädellöv, tibast m.fl. kalkkrävande arter trivs i området. 

Tips

Naturreservatet Lejakärret
På ett gammalt gruvfält där bland annat kopparkis brutits, växer en rad orkidéer som ger dig en känsla av Ölands orki-démarker. En lättgången stig leder dig runt i området. Strax intill finns spår från gruvbrytningen med ruiner och gruvhål. Bästa tiden att besöka Lejakärret är i början av juni.
Lejakärret

Nora-Annas Gårdscafé
Ta riktning mot Järnboås och stanna till för ett fikastopp på gården som tidigare var världsrekordslöparen Nora-Annas* hem. Njut av hembakt fika i vacker miljö som samsas med en butik med antikt och nytt. Öppet helger under sommaren.
*Anna Karolina Larsson Hedlund "Nora-Anna" 1922-2003, var en svensk friidrottare som var specialiserad på medeldistans och satte fyra världsrekord på 800 meter.

Stora Hälltorp, Nora
Tfn. 070-552 63 26
nora-annas.blogspot.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Karta över Usken
Uskavigården

Uskavigården

Nora-Annas Gårdscafé

Nora-Annas Gårdscafé