Campa i Bergslagen

Charmiga ställplatser bland kullriga torg och söta trähus. Naturnära campingar i landskap som formats av gruvor och järnbruk. Den vildaste vildmark där bara stjärnhimlen lyser om natten eller lyxiga sviter i bästa glampinganda. I Bergslagen behöver du inte åka långt för att hitta campingplatser att stortrivas på, oavsett om du vill campa i stad, skog eller mitt emellan.

Camping nära stad och skog

I Bergslagen är naturen en självklar och ständigt nära plats för att sova, äta, leka, slappa, träna, bada och umgås. Ja, många av de upplevelser som campinglivet bjuder på! Även i någon av Bergslagens större tätorter – Nora, Lindesberg, Kopparberg och Hällefors – är naturen precis runt knuten och stadscampingarna är gröna och sköna oaser. Bland Bergslagens 13 campingar finns både små, natursköna pärlor och större semesteranläggningar. Bland de senare kan du välja mellan stugor, rum och platser för tält och husbilar.

Skogligt smörgåsbord för campare

Gillar du naturcamping är Bergslagens djupa skogar och hundratals sjöar ett smörgåsbord av upplevelser. Tänk dig en stillsam morgonstund med kaffe i koppen och utsikt över en spegelblank, bergslagssjö. En kvittrande fågelorkester som bakgrundsmusik när du tar dagens första dopp. En barfotatur i blåbärsriset för att plocka toppingen till frukostfilen. Skogens kvitter och sjöars glitter – ja, för en del är det enkla och naturnära livet den största behållningen med att campa.

I naturvårdsområdet Malingsbo Kloten – Sydsveriges största vildmarksområde enligt vissa - ligger till exempel naturparadiset Pankovikens camping. Sjöarna i närheten är rika på fisk och dessutom väldigt kanotvänliga. Här startar också den 28 mil långa vandringsleden Bergslagsleden, ett mäktigt äventyr som blir en ännu större upplevelse med campingnätter i tält – eller varför inte hängmatta?

Ställplatser med bekväm service

Att möta naturens tystnad i sällskap eller självskap kan vara den allra största upplevelsen. För andra blir campinglivet härligare och lättare med bekvämligheter som el, servicerum, wc och tvättmöjligheter. Små saker som helt enkelt sätter den lilla guldkanten på semestern.

Sörälgens camping, strax norr om Hällefors, är en lugn camping med plats för både tält, husbil och husvagnar. Campingstugor, kiosk, uthyrning av kanoter och cyklar gör campingen extra barnvänlig och passar alla med spring i benen. Prästryggens camping utanför Frövi ligger precis vid Väringens klarblå vatten och lockar med en stor, fin strand. En minst lika fin strand bjuder Ölsjöbadets camping på – perfekt för sommarens volleybollspel och sandslottsbyggande.

Nästa nivå av bekvämlighet i campinglivet finns hos Kloten Lakeside Glamping. Här checkar du in i ett tipitält med hotellsvitens standard och den vilda naturen precis runt hörnet. Njut av ett glas vin till storlommens sång, somna samtidigt som solens sista strålar och vakna i total tystnad. Frukostkorgen levereras med båt till glampingen och sedan står kanoten redo för dig att upptäcka sjön Långvattnet på egen hand.

Campingsemester med smak av Bergslagen

Visst är det så att allt smakar så mycket bättre utomhus? På Hjulsjö naturcamping har du nära till flera av Bergslagens prisbelönta mathantverkare. I byn Hjulsjö ligger bageriet, bryggeriet och rosteriet Hjulsjö 103. Det är inte svårt att hitta hit – nej, följ bara doften av nybakad pizza, bröd och bakverk som slingrar sig ut från byn! I grannbyn ligger mejeriet Bredsjö Mjölkfår där ostkafé och bondgårdsbistro har öppet sommartid. Fyll campingskafferiet eller vandringsryggsäcken med Bergslagens lokala delikatesser så får semestern en smak av det goda och lokala.

Trolska skogar, vindlande vattendrag, mysiga småstäder och lokala godsaker – Bergslagen bjuder på det mesta för en riktigt lyckad campingsemester. Däremot det finns något som vi lämnar oskrivet här – de allra hemligaste smultronställena, som finns här i skogarna, städerna och däremellan. De väntar på att bli upptäcka av dig, så välkommen att campa i Bergslagen och njuta av dem på egen hand!

Ställplats vid Löa hytta

Ställplats vid Löa hytta