Vandra på historiska stigar

En vandring i Bergslagen är också en vandring i historien. Stora delar av lederna går på stigar och vägar från en tid då skogs- och bergsbruk livnärde Bergslagen. Allt är öppet för dig – inklusive den 45 kilometer långa Postleden.

Länge har det funnits planer på att binda samman Silverleden i Hällefors med den 280 kilometer långa Bergslagsleden som startar i Kloten. Nu har det blivit verklighet.
Postleden, som går genom fem naturreservat och bjuder på fantastiska vyer, myrar, gammelskog, stillhet, vildmark och äventyr. Här vandrar du delvis på gamla stigar och får uppleva historiens vingslag i form av brukslämningar, kolbottnar och torpställen.

Varför namnet Postleden?

Jo, här gick den gamla postvägen där dåtidens brevbärare transporterade brev och andra försändelser. Till fots eller häst stretade de fram genom skogarna, långt innan nya vägar byggdes. Att leden knyts samman med Kopparberg har också en historisk koppling. Här stämplades nämligen världens mest kända frimärke – den gula tre skilling banco-märket. Året var 1857 och det gula frimärket skulle egentligen ha varit grönt. Feltrycket gjorde det unikt och det var länge världens dyraste frimärke. Den senaste köpesumman man känner till är 15 miljoner kronor. I Kopparberg finns ett museum som berättar mer om historien. En perfekt paus innan du vandrar vidare i Bergslagsskogarna. Längs Postleden finns rastplatser, vindskydd och en övernattningskoja, Eskils koja. Leden bjuder på varierad terräng. Tre-fyra dagar får du räkna med för att avverka de 45 kilometrarna.

Vandra en rundslinga

Vill du istället vandra kortare sträckor och rundslingor och fortfarande uppleva vildmark, djurliv och närhet till skogens dofter, ljud och trolska mystik, då bjuder Bergslagen på enorma möjligheter. Skogarna är fulla av naturupplevelser för hela familjen. Många av lederna är perfekta för dagsutflykter; med rundslingor som gör att man kommer tillbaka till startpunkten. Kindlaområdet, med sina gammelskogar, är vår mesta vildmark. Andra förslag på familjeutflykter är rundslingorna på Bergslagsleden, Skärmarbodabergen med sina grottor, Silverleden och Lindessjön runt.

Lyssna på tystnaden – och fantisera

Sedan är det bara att ge sig ut. Med kaffetermosen nerpackad, sida vid sida med favoritmackan, bullar och kanske en uppiggande frukt att stärka sig med när tröttheten gör sig påmind. Du vet, den där sköna tröttheten, som bara en härlig vandringstur kan frammana och som gör det nödvändigt med en skön paus för att avnjuta delikatesserna i ryggsäcken, tillbakalutad mot en fura och lyssna på tystnaden.
Där, i tystnaden, kanske du börjar fantisera om hur det var i skogarna här för länge sedan. När bergsbruken gick på högvarv och det var liv och rörelse. Och apropå Postleden, det där brevet med tre skilling bancomärket, hur fann det sin adressat? Transporterades det på stigar som du just gått på eller distrubuerades det på andra vägar. Det vet man inte. Vad tror du? Ha det så skönt på din vandring genom Bergslagens historia.