Norra Kilsbergen

Det bubblar i Norra Kilsbergen. Av driv, framåtanda, kreativitet och stolthet. Trakterna kring den lilla trästaden Nora och Norra Kilsbergen är för dig som vill kombinera kultur och natur med historia och småstadscharm. För äventyr som är lätta är hitta.

I Norra Kilsbergen rör du dig i en stadsnära vildmark. Det är aldrig långt till att fylla på vattenflaskan eller pausa friluftslivet med en fika. Det är här du vandrar genom kulturmärkta miljöer och cyklar förbi röda träkåkar. Men låt dig inte luras av närhet och bekvämlighet. Här väntar naturäventyr för alla – från spännande grottor till vilda naturreservat och utmanande MTB-leder. Nora blir gärna knutpunkten för dina äventyr. Den lilla trästaden, som en gång i tiden var en samlingsplats för bergsmännen i Bergslagen, har idag förvandlats till en plats för alla sinnen där kultur och historia möter nytänkande och kreativitet.

Basecamp Nora

Nora kan vara både utgångspunkt eller mellanlandning. Ett ställe att pusta ut på, en plats att upptäcka nytt. Mellan träkåkar och längs kullerstensgator hittar du både gammalt och nytt, salt och sött. Låt tältet torka och ta in en natt på hotell, ge cykeln en välbehövlig service, låt kroppen ladda om under en massage eller bryt av grönskan med kulturella intryck. I Nora myllrar det av liv – med naturen alltid närvarande runt knuten.

Mountainbike

Det är dags att upptäcka Bergslagen från skogsstigarna. Med start från Digerberget eller Pershyttans besökscenter kan du nå ut på 15 olika leder om totalt 220 kilometer. Det finns allt från korta, barnvänliga leder till tekniska, långa och krävande leder – från enklaste grön till svåraste röd. De svarta markeringarna visar teknikbanor, tuffa slingor som låter dig öva på det du behöver. I Pershyttan finns ett besökscenter med toalett, vattenkran och parkering. Flera leder går genom bergsmansbyn Pershyttan och vidare ut på historiska stigar. Vid Digerberget hittar du två pumptracks och teknikbana och vid Kottaberget växer flowtrails fram. Nora/Pershyttan är sammanlänkat med Ånnabodas ledsystem för MTB i söder.

Vandra

Rundslingor är fina dagsutflykter för dig som bara vill ta en tur eller för dig som är ovan vandrare. Rundslinga Digerberget och Amboberget är båda en del av Bergslagsleden – kanske en smygstart till en längre vandring framöver? Styr stegen in i historien under vandringen Rundslinga Digerberget. Under nio kilometer upptäcker du bergsmansgårdar, smedja, hytta och gruva. Du passerar rakt igenom kulturreservatet Pershyttan, där pausen kan bli lång. Här finns möjlighet att spana in hur järn- och bergsbruket såg ut på riktigt. Vandringen tar dig vidare till Dammsjön, där du på norra sidan av sjön kan ta dig ett välförtjänt dopp om temperaturen tillåter. Passera naturreservatet Kvarnbäcken-Lerkesån, där den sällsynta flodpärlmusslan trivs extra bra. Ser du något glimma till i de gamla slagghögarna är det förmodligen bergslagssten. Om du utgår från Pershyttan under sommartid, hoppa på veterantåget i Nora och börja vandringen på ett annorlunda sätt.

Strax intill blockgrottorna i Skärmarboda finns Rundslinga Amboberget. Halvvägs under den drygt 12 kilometer långa rundslingan kan du njuta av en mäktig utsikt från hög höjd. Hitta slingan från Skärmarbodas entré eller från parkeringen vid Mogetorps värdshus. Missa inte blockgrottorna Blå grottan och Frihetsportalen, två grottor i utkanten av Skärmarbodaområdet.

Bergslagsledens etapp 6 bjuder på 15 kilometers vandring i kulturhistorien. Upplev Sveriges äldsta järnväg, rester från istiden och den imponerande Långforsen som har haft stor betydelse för järnhanteringen i trakten. När leden passerar Järleån kan du göra en avstickare in i naturreservatet som löper nedströms ån. I den lilla byn Källarhalsen passerar leden järnvägen Ervalla–Nora. Den invigdes år 1856 och är Sveriges äldsta normalspåriga järnväg och fungerar numera som museijärnväg. Rasta kan du göra vid Uvberget där det finns vindskydd, eldstad och toalett. Här vandrar du även på Signaturled Bergslagen, av Svenska Turistföreningen utvald som en särskilt vacker och kvalitetssäkrad flerdagarsvandring. Hela leden löper längs Bergslagsleden och sträcker sig i fyra etapper mellan Lekhyttan och Nora.

Läs mer om Norra Kilsbergen i vår Naturguide