- Startsida
- Inspiration
- MTB för proffs och nybörjare
MTB för proffs, nybörjare och barnfamiljer
Bergslagen har utvecklats till ett eldorado for cykelälskare. Under säsong vimlar det av cyklister på leder, runt sjöar, på stigar och grusvägar. Hjulsjö är en del av Sveriges största MTB-område, Bergslagen Cycling. Mannen bakom satsningen i Hjulsjö är Thord Lindberg.
Hur många timmar Thord Lindberg har varit ute i skogarna och röjt, pålat och letat efter gamla djurstigar har han ingen aning om. Och även om han har haft mycket hjälp med
att skapa det stora MTB-området runt Hjulsjö är det han som varit drivande. När vi träffas i november är det inte mycket till cykelväder, om man med det menar att det ska vara hyfsat
varmt och klarblå himmel.
– Man kan cykla på lederna så här års också, men det är halt på rötter och stenar, och lätt hänt att man ramlar, säger Thord, som själv har dråsat i backen några gånger på de tuffare lederna.
Allt började när han var i Funäsdalen och cyklade för flera år sedan.
– Vi kan göra minst lika bra leder i Hjulsjö som här, tänkte jag. När vi kom hem satte vi igång. Tittade på gamla kartor, letade stigar och gamla landsvägar. Allt fanns där framför
oss, det gällde bara att hitta det. Sedan gav vi oss ut, röjde, pålade och designade banorna efter olika svårighetsgrad.
Och när det var klart körde vi alla leder och mätte dem med hjälp av GPS. Det tog två och ett halvt år, men det var det värt, säger Thord.
Hans intresse för MTB har växt fram. Tidigare ägnade han sig mest åt långlöpning och skidåkning i Hjulsjö Löparklubb, som ansvarar för cykelområdet i Hjulsjö-skogarna.
En idrott på uppgång
– När det går för tungt att löpa får man cykla i stället, säger Thord och ler. Överhuvudtaget börjar MTB få mer uppmärksamhet. Det är en idrott på uppgång, den växer hela tiden. Det ser vi inte minst på alla besökare som kommer hit.
Lederna i Hjulsjö passar alla; från elitåkare till nybörjare. De allra flesta kommer hit mellan april och september, med fokus på semestermånaderna.
– Som förstagångsåkare behöver man inte ha någonting med sig. Cykel och hjälm kan man hyra här i Hjulsjö. Sedan är det bara att köpa en karta och ge sig ut i området. Alla kan åka, även barn. Så länge de kan hålla balansen och ta sig fram är det inga problem, säger Thord.
Fina leder i underbar natur
Varför är Hjulsjö ett så bra MTB-område?
– Det finns många leder och fina stigar. Naturen är fin i hela Bergslagen, men framför allt häromkring. Hjulsjöområdet har ju anslutning till lederna i Nora/Pershytan, så man kan ta
riktiga långturer om man vill.
Vad är tjusningen med MTB enligt dig?
– Man kommer långt på kort tid och det är en upplevelse att fara runt i naturen. Den är varierad, man kan både köra svårare tekniska leder och enkla som mestadels går på
stigar och vägar. Och sedan har vi djurlivet, jag ser vilt varje gång jag är ute.
Från enkelt till tufft
Lederna är färgmarkerade enligt samma princip som alpina nerfarter. Grön är enklast och perfekt för nybörjare. Med blå och röd led ökar svårighetsgraden och på den svarta leden
ställs cyklisterna på tuffa prov.
– Området här uppe är kuperat så man får ordentlig motion under en cykeltur, säger Thord och avslöjar att det kan vara ytterligare en svart led på gång.
– Inget är bestämt, men vi planerar för det. I så fall får vi två leder av varje färg.
En MTB-tur i Hjulsjö är inte bara en naturupplevelse och skön träning. Den sätter också igång fantasin tack vare alla roliga och spännande namn runt om i terrängen.
Vem var Tur-Kalle som fått ge namn åt Tur-Kalles udde?
Och vad finns det för historia bakom Fulfiskartorpet?