Nostalgi i Bergslagen

Gyttorps centrum

Gyttorps centrum utgörs av häftiga och annorlunda hus med ett spännande spel mellan bågar, vinklar, ytor och färg. De är ritade av arkitekten Ralph Erskine på 40-50 talen. Husen har sin egen stil och har satt sin prägel på orten. Här kan man bo i två turistlägenheter inredda i 50-talsmiljö.

Gyttorp, Nora
Läs mer om Gyttorps centrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krokbornsparken

Folkpark som anlades i slutet av 1700-talet som nöjespark för arbetarna vid Hällefors bruk. Något som var ovanligt vid denna tid. Anläggningen speglar upplysningstidens ideal om frihet, jämlikhet och broderskap. Här suddades klassgränserna bort, där möttes bruksägaren, hans familj och anställda på ”lika villkor”. Krokbornsparken är Sveriges äldsta folkpark. Parken omges av vacker natur med slingrande stigar.

Svartälvsvägen, Hällefors
www.krokborn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Maria Langs Skoga

Under pseudonymen Maria Lang skrev Dagmar Lange (1914-91) traditionella pusseldeckare med poliskommissarie Christer Wijk som huvudperson. När hon började skriva fick barndomsstaden Nora stå modell och gavs namnet Skoga. Hennes deckare  innehåller detaljerade beskrivningar av gator, kvarter, gårdar och personer.

Tfn. 070-621 28 98
www.marialang.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hosta Nostalgiby

Upplev det glada 50-talet på Nostalgibyn i Hosta. Här finns en genuin mack med alla dess tillbehör, biograf, kiosk m.m. Passa också på att ta en fika på Babsans kafé med äkta 50-tals möbler och inredning.

Tfn. 070-740 70 57
Hosta, Nordahl 130, Fellingsbro
Nostalgibyn på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1950-talslägenheter

Gör en nostalgisk resa i de två lägenheterna inredda i tidstypisk stil, som visar hur en arbetar- och en tjänstemannafamilj bodde på 50-talet. Lägenheterna ligger intill Mästarnas Park som är en skulpturpark med verk från 1700 till 1950-talet.
50-talslägenheterna

Tfn. 0591-644 77
Sikforsvägen 9, Hällefors

Gyttorps centrum

Gyttorps centrum

Krokbornsparken

Krokbornsparken

Maria Lang, foto:  Harriet Eriksson

Maria Lang, foto: Harriet Eriksson

Hosta Nostalgiby

Hosta Nostalgiby

50-tals lägenheter i Hällefors

50-tals lägenheter i Hällefors