Med kanot genom vildmarken

Några få kanotlängders avstånd; längre är det inte till Svartälven, pulsådern i Sico och Els Dobs verksamhet. Intill den 125 km långa skogsälven har de skapat Hällefors Kanotcenter och vandrarhem.

– Vi startade med några få rum och ett par kanoter. Nu har vi 16 rum och 70 kanoter och kajaker, och om det behövs fixar vi fram nästan hur många kanoter som helst, berättar Sico.

Svartälven gör skäl för namnet med sitt mörka vatten och barrskogsklädda stränder. Den rinner genom genuin bergslagsnatur med malmförande berg och milsvida skogar. Känslan av vildmark bryts endast av några enstaka torp och byar. Den totala paddellängden är nästan 12 mil, och man förstår områdets storlek när Sico berättar att ett paddlande par nyligen bara träffade på två andra kanoter under tio dagar.

– Vi har besökare från hela världen. Våra kunder är människor som vill vara aktiva på sin ledighet. De gillar natur och friluftsliv, tystnad, stillhet och äventyr, lite beroende varifrån de kommer. Speciellt fransmän tycker att Sverige är ett vikingaland, därför har vi även yxkastning med i våra paket.

Familjen Dob hade lång erfarenhet av friluftsliv, när de började 2006, så det låg nära till hands att starta ett företag i den branschen. Rätt satsat skulle det visa sig.

– Friluftsliv är en internationell marknad. Många reser över hela världen för att uppleva natur, äventyr och vildmark. Vi har rest mycket själva och gillar både naturupplevelser och alla möten med folk från andra länder, förklarar Sico.

Många av gästerna är återkommande, och närmare 40 procent av de nya blir rekommenderade av släkt och kompisar. Med Hällefors kanotcenter som utgångspunkt kan de cykla, vandra och köra MTB. Men det är paddling i kanot och kajak som lockar mest.

– Svartälven är ett fantastiskt paddlingsområde. Det är familjevänligt och passar både för längre, utmanande turer på flera dagar och enkla dagsturer på några timmar. Det finns lägerplatser, öar, stränder, fin skog och bra fiskevatten. Vi har fem utvalda turer och kan tipsa om massor av bra och fina ställen längs vägen.

Större delen av paddlarna skjutsas norrut längs älven och tar sig sedan tillbaka till kanotcentret i den takt de har valt att vara ute. Samtliga, ung som äldre, rutinerad som nybörjare, kommer tillbaka präglade av allt de har upplevt längs färden. Eller som en gäst från Schweiz nyligen sa: ”Det var min bästa vecka på året”.

Paddla i Bergslagen

I Bergslagen finns fyra kanotleder som går genom åar och sjöar, alla med olika karaktär. Välj din startplats och ge dig ut på en dagsutflykt eller flerdagarstur. Vill du istället utforska naturreservatet Malingsbo-Kloten är Nordic Discovery platsen för dig. På Uskavigården hyr du kanoten för en tur i sjön Usken.

Här kan du hyra kanot
www.halleforsvandrarhem.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.nordicdiscovery.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.outdoor-sweden.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.uskavi.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vöks Outdoor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.