Mer än bara golf

Vägvalet förändrade allt. Lindesbergs GK, med klubbchefen Stefan Leskinen i spetsen, tvingades tänka om och tänka nytt. Lösningen har blivit en succé.
60 000 besökare om året kan skriva under på att anläggningen är – mycket mer än golf.

Året var 2009 och det var tuffa tider bland Sveriges golfklubbar. Lindesbergs GK var en av dem, där intäkterna sjönk och medlemsantalet minskade. Då jobbade klubben fram en strategi som skulle förändra allt. En strategi med ett innehåll som avdramatiserade vad en golfklubb kan vara.
– Efter att ha undersökt olika alternativ föreslog styrelsen att utveckla anläggningen med boende. Beslutet klubbades igenom, medlemmarna var med på tåget och vi satte igång, berättar Stefan Leskinen.

Steg för steg har anläggningen utvecklats till ett besöksmål för både golfentusiaster och icke-golfare. Här finns fem parhus med tio fullt utrustade lägenheter, liksom ett nytt hotell med tio dubbelrum som har ökat kapaciteten till 60 boende per dygn.
– Vårt mål var att även få hit icke-golfare, och det har vi lyckats med. Antalet gästnätter har ökat hela tiden. Vi har vidgat vyerna, tänkt annorlunda och samarbetat med andra aktörer. Det har varit ett framgångsrecept, säger Stefan.

– Under 2019 hade vi 7 000 gästnätter. Både svenska och utländska besökare hittar hit. Med icke-golfare har vi fått en ny kundkrets som besöker oss året runt. Vår anläggning lockar också barnfamiljer, besökare med aktiv livsstil samt en hel del näringslivskunder. En ställplats med servicestation är etablerad på området, allt för att ta emot husbilsturisten.
En satsning på padelbanor utomhus och inomhus har också ökat besökstillströmningen.
– Det blev direkt en succe, även bland gästande golfare, som gärna testade padel när de var här och spelade. Vår satsning på prova-på-spel för tjejer och juniorer har bidragit till att vi snabbt har fått igång seriespel i olika divisioner.
Framgångssagan slutar inte där, långt ifrån.

I början av 2019 invigdes en 700 kvadratmeter stor inomhushall med två padelbanor, golfsimulator, puttinggreen och slagnät. Resultatet? En strid ström av besökare med aktiv livsstil i alla åldrar.
– Vi försöker tänka brett och vara inkluderande, säger Stefan, som 2017 utsågs till Sveriges bästa klubbchef:
– Den utmärkelsen ska hela klubben ha del av. Vi har gjort ett fantastiskt arbete tillsammans. Och det roliga är att det har gett oss uppmärksamhet från andra klubbar. Flera har varit här på studiebesök för att höra om vår resa; den delar vi gärna med oss av.
Tack vare investeringarna i anläggningen och golfbanan har medlemsantalet ökat igen. Banan har ett gott renommé i Sverige och till sommaren arrangeras SM i golf på klubben.
Idag är Lindesbergs GK en multisportanläggning, resultatet av en genomtänkt strategi, tajming och fokus på rätt saker. Vintertid erbjuder man längdåkningsspår till allmänheten, anordnar ett skidlopp (Linde Rännet) och pulkaåking för skolklasser och kommuninvånare. Besökare har förstås också tillgång till flera mil vandringsleder i Bergslagens vackra natur. Och strandpromenaden och vägarna runt Lindessjön uppmuntrar till promenader och cykelturer.

Hur ser framtiden ut? För inte kommer vyerna att sluta vidgas för att locka en ännu större besöksgrupp?
– Vi tittar på ytterligare föreningssamarbeten för att skapa arrangemang tillsammans med andra föreningar i Lindesberg. Vi jobbar aktivt för ökad inflyttning till Lindesberg och området runtomkring. Och så undersöker vi möjligheten att varsamt utveckla Dalkarlshyttanområdet med olika typer av ungdomsanpassat fiske och friluftsliv, förklarar Stefan och fortsätter:
–Vi har precis inlett ett samarbete med IFK Lindesberg som har en fin inomhusanläggning för fotboll. Tre-fyra träningsläger under vintern 2020 är redan inbokade, primärt med lag från Stockholmsregionen. Klubbarna tränar i hallen och bor och äter hos oss.
Med utvecklingsplanerna är Lindesbergs GK – ännu mycket mer än golf.