Sött och salt i Bergslagen

Bergslagen bjuder på smakrika upplevelser, tillverkade av traktens mathantverkare. Skippa kaffekorgen för en dag och ge dig ut på en mat- och fikaturné som garanterat kommer ge mersmak.

Den söta staden Nora

En tur till Nora kan innebära en alldeles egen fikaturné. För staden rymmer gott om både glasställen, caféer och konditorier. Gissa dagens smak och njut av en närproducerad och
dagsfärsk Noraglass. Ta en kaffe med dopp vid strandpromenaden eller strosa kullerstensgatorna fram för att hitta favoritbullen. I Kvarteret Bryggeriet hittar du den prisbelönta restaurangen Bryggerikrogen samt hållbart och närproducerat gott
hos BJÖRK Kafé och Skafferi. visitnora.se/matfika Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett måltidscentrum

Grythyttan är kanske mest känt för den berömda gästgivargården vars måltider fått många priser. Vid det lilla torget ligger Grythyttans Glass och Choklad som serverar hemgjord glass och choklad i många smaker, Guldkringlan, kafé och konditori som har funnits i Grythyttan sedan 1928. Ett stenkast från Måltidens Hus ligger Grythytte Qwarn som serverar fika i den gamla kvarnen.
neerings.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. guldkringlan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. grythyttansgastgivaregard.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.grythytteqwarn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ostcafé i Bredsjö

Rikskändisen Bredsjö Blå är blåmögelosten som har sitt ursprung i just Bredsjö, den lilla byn mellan Hällefors och Kopparberg. På gården, som drivs av Lena Hall, Lars Staffare och dottern Sara, strosar de ostfreisiska fåren omkring. Fårmjölken är grunden till flertalet delikatessostar, som går att köpa på gårdens Ostcafé. Caféet erbjuder även hembakade tårtor, kakor och bröd. bredsjobla.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Surdeg och nyrostat kaffe

Några kilometer söder om Bredsjö ligger Hjulsjö. På den gamla bergsmansgården driver Märta och Magnus Westling surdegsbageri, café och kafferosteri. Doften känns ända ut på gårdsplanen. Och här är det riktigt bröd som gäller. Bröd, bullar och croissanter kalljäses
på surdeg, knådas, kavlas och formas för hand. Mjölet kommer från lantsorter och kulturspannmål, närodlat och ekologiskt. hjulsjo103.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mat- och vincafé

I norra Bergslagen ligger Sävernfors Lodge som öppnat mat- och vincafé. Här kan du njuta av vinmakarens lunch, som såklart matchar vinerna som tillverkas i vineriet vägg i vägg med caféet. Menyn varierar från dag till dag, och kan innehålla allt från soppor, grytor, sallader, smörgåsar, pizza och hamburgare till hembakade pajer, bullar och glass.
savenforslodge.se/vincafe-butik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nora-Annas Gårdscafé

I Öskevik, mellan Nora och Lindesberg, svänger du in till Nora-Annas. Möts av rödmålade hus, välkrattade grusgångar, hembakt gott och nygräddat tunnbröd. Fika med utsikt över glittrande Fåsjön. Mer om Nora-Annas Gårdscafé Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Källmans Skogscafé

Styr kosan mot Kopparberg! Mjuka kakor, mormors småkakor, smörgåsar, bakelser och tårtor dukas upp under veckosluten sommartid. Passa på köpa nyrökt fisk från Ställbergs rökeri! Mer om Källmans Skogscafé Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hosta Nostalgiby

Leta fram stålkammen och åk på en nostalgitripp till Hosta, mellan Frövi och Fellingsbro. I Nostalgibyn kan du uppleva det glada 50-talet, både i form av shopping, utställningar och hembakt fika på Babsans kafé. nostalgibyn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Noraglass

Grythyttans Gästgivaregård

Bredsjö Ostcafé

Hjulsjö 103