Uskenbygden

För dig som vill komma bort och ut. För dig som vill kombinera det enkla med naturen. Vidder, skogar, sjöar och ett böljande åkerlandskap. Fyllt av historia och minnesmärken från den tid som byggde Bergslagen. Uskenbygden är den nära landsbygden.

Uskenbygden, den kulturhistoriska landsbygdsidyllen, hittar du mellan Nora och Lindesberg. Ett område färgat av bergsbrukets storhetstid, med nytänkande och bevarande som det centrala i nutiden. Bland hagar och betande djur, intill sjöarna och längs grusvägarna hittar du spår av järnhanteringen. Hyttbyar, röda bergsmansgårdar, ruiner och kalkbrott. Kyrkstigar och gruvhål. Naturen och floran präglas starkt av en av järnhanteringens viktigaste förutsättningar – kalken. Sveriges längsta kalkstråk löper genom bygden och får sällsynta och kräsna växter att trivas fint. Orkidéer, ädellövträd och tibast är bara några exempel som du kan få syn på i trakten. För historikern, botanikern, livsnjutaren eller familjen med olika viljor. För dig som vill upptäcka utan att gå vilse, för dig som vill uppleva kontrasterna i Bergslagens natur – året om. Välkommen till Uskenbygden och det bekväma äventyret.

Basecamp Uskavigården

Ordet Uskavi betyder faktiskt mötesplats vid Usken. Och det är precis vad Uskavigården är. Den gula sekelskiftesbyggnaden på höjden, med utsikt över sjön, har samlat människor sedan slutet av 1930-talet. Idag fungerar den stora villan som huvudbyggnad och restaurang för Uskavigården. Intill hittar du badplats, stugby, campingplats, vandrarhem och minigolfbana. Det här är stället att samlas på och utgå ifrån – för en, två eller hela släkten.

Vandra

Med Uskavigården och sjön i ryggen kliver du rakt in i äventyret. Rundslinga Uskavi, som är en del av Bergslagsleden, bjuder under 12 kilometer på många guldkorn. Det här är vandringen för den nyfikna upptäckaren. Leden följer till stora delar gamla kyrkstigar, som bönder och bergsmän trampat upp på väg till sockenkyrkan – århundraden innan oss. Knappt halvvägs vandrar du genom Bromsjöbodar, den lilla byn som oförklarligt övergavs på 1940-talet. Varför är fortfarande ett mysterium. Men de ödsliga husen finns på pränt, då deckardrottningen Maria Lang inspirerades av platsen i boken En främmande man.

Kultur i naturen

Låt kulturhistorien ta plats under din tid i Uskenbygden. För runt sjön Usken är historien högst närvarande. Hyttor, gruvhål och kyrkstigar – för längesedan obrukbara, men en stor del av landskapet och miljön än idag. Ett bra sätt att upptäcka omgivningarna är den fem kilometer långa och uppmärkta vandringen Kulturstigen i Öskevik. Utgå från Siggebohyttans Bergsmansgård, här finns både karta och historisk guide att köpa. Siggebohyttans bergsmansgård är ett stycke bevarad bergslagshistoria – gården drivs av Örebro läns museum som ett museum och låter dig samla intryck från 1860. Den gamla kyrkstigen utgår från bergsmansgården och leder dig 800 meter till den bevarade Siggebogruvan.

Läs mer om Uskenbygden i vår Naturguide

Cafét vid Siggebohyttans Bergsmansgård

Vy från Uskavigården.

Rundslinga Uskavi

Guckusko

Leja koppargruvor och naturreservat