Nittälvsdalen

Fri luft, äventyr och en natur som är på riktigt. Det är vad som väntar dig i Nittälvsdalen. Området där den brusande älven knyter samman fler naturreservat i ett stort och vilt område.

Nittälvsdalen är området för dig som vill uppleva ett riktigt friluftsäventyr. Med stigar, vandringsleder och flertalet rastplatser ger det stora området alla förutsättningar för en tur att minnas. Själva Nittälven är ett oreglerat vattendrag, som rinner från sjön Nitten i Dalarna till sjön Ljusnaren intill Kopparberg. Den oreglerade Nittälven användes flitigt för flottning, ända fram till 1950-talet. Timret färdades längs älven, från skogarna i norr, till Ljusnaren.

Upplev en omväxlande natur som går från artrik gammelskog, till småmyrar och hedskogar. Och förbered dig på en trolsk upplevelse att vandra bland draperade granar och orörda områden.

Nittälven som vattendrag är ett naturreservat i sig, men binder även samman flera reservat till ett stort sammanhängande och skyddat område. Längs älvens färd kan du även upptäcka naturreservaten Övre Nittälvsdalen, Brattforsen, Mördarheden, Nittälvsbrännan och Kaljoxadalen. För dig som gillar miljöer långt från bebyggelse, för dig som vill skapa ditt eget äventyr. Av en eller fler leder, av ett eller fler naturreservat. Hitta tiden, för här finns utrymmet att uppleva.

Utgångspunkt Kopparberg

Kopparberg är den lilla orten med den storslagna historien. Vart du än vänder dig ser du inslag och bevarade byggnader från Bergslagens storhetstid. Det är även här du fyller på vattenflaskan, handlar matsäck, njuter hembakt eller pausfyndar på en loppis eller två. Låt Kopparberg bli utgångspunkten för äventyret, hit tar du dig enklast med tåg och du når många av vandringarna och cykelturerna från orten.

Ett kluster av naturreservat

Upplev Nittälvsdalens olika naturreservat där såväl växter som djur trivs. Välj din riktning och sträcka, ta en dagstur eller välj en lång vandring där du binder samman flera naturreservat. Möts av en vild, vacker och brusande natur där Nittälven löper som en röd tråd genom hela Nittälvsdalen.

Strax väster om Kopparberg ligger Kolbron. Huvudentrén till Nittälvsdalen är en bra start för ditt äventyr. Härifrån utgår flera leder och du hittar även information, toalett och grillplats.

Kultur i naturen

Med utgångspunkt i Kopparberg kan du uppleva historien i komprimerat format. Upptäck Kopparstigen, en 2,5 kilometer lång promenad där du följer i spåren av bergshanteringens gruvor, kopparhanteringen och samhället som skapades. Passera hyttor, gruvor och stadens träbyggnader. Missa inte Ljusnarbergs kyrka och tingshuset med sina falufärgade träspånsfasader.

Vandringsleder

Från stationen i Kopparberg tar du dig ut på tre vandringsleder.

  • Bergslagsleden går som en pulsåder genom Örebroregionen. Den är 28 mil lång och består av 17 etapper. Leden startar i Kloten och slutar vid Stenkällegården i Tiveden.
  • Postleden är en 62 kilometer lång och utmanande vandringsled som går mellan Kopparberg och Hällefors.
  • Ljusnaren runt är en utmanande dagstur på 21 kilometer, som delvis följer Bergslagsledens etapp 3.

Paddla i Nittälven

Det är något speciellt med att uppleva naturen strax ovanför vattenytan. Den brusande pulsådern genom norra Bergsalgen är Nittälven. En varierad älv, som utmed färden många gånger byter skepnad. Den norra delen fram till Uvbergsbron är livlig med många forsande partier. Vid Brattforsen brusar det som mest i vattenfallet. Att paddla i norra Nittälven kräver vana och lämpar sig bäst för forskajak eller packraft. Söder om Uvbergsbron lugnar sig älven och forsarna blir färre. Här kan du paddla i vanlig kanot eller kajak, men du kan behöva avbryta för ett lyft över vissa forsar. Bästa tiden på året att paddla i Nittälven är under våren, då vårfloden skapar ett naturligt högt vattenflöde i älven.

Mer information: Nittälvsdalen Länsstyrelsen Örebro Länk till annan webbplats.

Läs mer om Nittälvsdalen i vår Naturguide

Ta en fikapaus vid Kolbron, entrén till Nittälvsdalen.

Kolbron, entrén till naturreservatet Nittälven.

Brattforsen

Tingshuset i Kopparberg

Paddla packraft i Nittälven.