Stadra Teater och Opera på Skäret
– unika spelplatser i Bergslagen

En dam från Gotland ringde till Magnus Wetterholm på Stadra Teater.
– Finns det biljetter kvar till föreställningen i kväll?
– Ja. – Jag sätter mig på båten direkt.

Magnus Wetterholm ler åt minnet av den gotländska damen. Vi sitter i salongen i hans hem på Stadra herrgård och pratar om det till synes galna i att skapa en teaterscen längs en landsväg mellan Nora och Grythyttan.
Bredvid teaterdirektör Wetterholm i soffan sitter Sten Niclasson, konstnärlig ledare och upphovsman till sommaroperafestivalen Opera på Skäret utanför Kopparberg.
– När vi skulle sätta igång 2004 minns jag en kopparbergsbo som sa, att spela opera i ett timmerlager var det dummaste han hört. Sedan tog en kompis med honom och såg La Traviata året därpå. När jag träffade honom i pausen stod han och grät. Sedan köpte han biljetter till ytterligare fem föreställningar.
Tack vare hög konstnärlig kvalitet och säregna spelplatser har Stadra Teater och Opera på Skäret nått en ny publik och gett många människor en ny passion.

Folk vallfärdar och stjärnorna kommer
Det till synes galna har visat sig vara mycket klokt. Folk vallfärdar, storstadstidningarna recenserar föreställningarna och kända skådespelare och operastjärnor ställer sig mer än gärna på scenen och trollbinder publiken.
– Vi engagerar internationella sångare, det är ett medvetet val. Många av dem blir chockade av enkelheten, alla blir betagna av naturen, och alla älskar akustiken i vårt väldigt speciella konserthus. Det sägs att det har världens bästa operaakustik, säger Sten Niclasson.
– Man kan säga att platsen är en medspelare, både här och på Skäret. Det finns dem som anser att det är beroendeframkallande att åka hit, säger Magnus Wetterholm, som menar att han har det extra förspänt tack vare sin relation till Stadra:
– Jag är ju uppväxt här i trakten och har en direkt tillgång till min historia. Jag är ingen främmande fågel som bara dimper ner och säger ”jag ska göra teater här” utan har en naturlig koppling till miljön här som jag tror har underlättat. Och jag har alltid sagt att här på Stadra ska vi spela för alla möjliga människor, precis som ni på Skäret.

Livskvalitet och friskvård
Sten Niclasson nickar och säger:
– Jag skulle vilja göra ännu mer för människorna i Kopparberg. Sådant som ger livskvalitet på olika sätt och gör att de som bor där känner att det finns livskraft i bygden. Till exempel skulle jag vilja göra mer för barn. Vet du, förresten, att det finns folk som har flyttat till Kopparberg tack vare det vi gör på Skäret.
Han tillägger.
– Jag är säker på att människor mår bra av att uppleva sådant som produceras här och på Skäret. Kultur är friskvård på något vis, som att äta och andas. Att bara äta dålig mat är som att se på TV utan utskiljning. Får man sig bara sådant till livs, då mår man dåligt till slut. Men åker man till Stadra eller Skäret gör man ett aktivt val, man har bestämt sig för att se just den pjäsen eller just den operan på just den platsen, och man får något tillbaka, Man blir berikad, och hur mår man då? Jo, bra.

Unika spelplatser, unika förutsättningar
Genom åren har Magnus Wetterholm satt upp pjäser som på olika sätt gestaltat det stora svenska författarskapet. Flera författare har skrivit direkt för Stadra, som förutom teater även bjuder på konst, trolleriföreställningar och programkvällar.
Stadra Teater och Opera på Skäret är två unika spelplatser med unika förutsättningar att erbjuda publiken föreställningar av högsta klass. Konst som fyller ett behov, som mat och vatten. Som gör att vi njuter, och minns ögonblicket långt efteråt.
– Jag minns en gång när vi hade en trolleriföreställning och en ensamkommande afghansk pojke fick komma upp på scenen. Han upplevde en sådan intensiv lycka att jag blev rörd in i hjärtat, berättar Magnus.
– Det fascinerande med all konst är att den på allvar uppstår först i mötet med publiken och deras reaktioner. På scenen finns aktörerna som gör sitt yttersta, och i bänkarna sitter åskådarna som ger sitt bifall genom att tappa hakan, jubla och hänge sig på olika sätt. Det är då det händer, säger Sten Niclasson.

Samarbete i framtiden?
Det är drygt fyra mil mellan Stadra och Kopparberg och man frågar sig osökt om det kan bli aktuellt med ett samarbete mellan de båda scenerna i framtiden.
– Jag har en dröm, säger Sten och ler. Jag skulle vilja sätta upp Macbeth i en version där vi slänger oss från Verdis opera in Shakespeares pjäs.
– Jag skulle tänka mig att fräscha upp de gamla operetterna och göra något av dem ihop, säger Magnus.
– Du ska nog se, säger Sten, att vi hittar på något tillsammans.
Sedan tar han med sig teaterdirektör Wetterholm till bryggan bakom det stora boningshuset på Stadra. Med sjön som fond ger han en improviserad uppvisning i operans ädla konst. Hur långt kan sång färdas? Det beror på hur man använder rösten, detta fantastiska instrument. Svagt och nära. Starkt och långt. Från Stadra, över Greckens vatten, genom skogarna och ända upp till Kopparberg och dess operahus.

Stadra Teater
www.stadrateater.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Opera på Skäret
www.operapaskaret.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.