Järnvägsmuseet & Veteranjärnvägen

Järnvägen mellan Nora och Ervalla är Sveriges första normalspåriga järnväg för personbefordran. Den invigdes med buller och bång år 1856. Järnvägen tillkom på privat initiativ och byggdes för att frakta järn, malm och kol till och från bergslagens bruk och hyttor. Det vackra stationshuset som rymmer turistbyrån har fortfarande kvar väntsalen med biljettlucka. Järnvägsområdet i Nora är unikt och ovanligt välbevarat. Utöver stationshuset finns bl a godsmagasin, lokstallar och vagnsverkstad kvar. I verkstäderna har arbetet aldrig stannat upp. Här jobbar veterantågsföreningen för fullt med att hålla trafiken igång. Nora Ervalla järnväg med tillhörande anläggningar är skyddade som byggnadsminne.
Mer om Nora Ervalla järnväg Länk till annan webbplats.

Besök Järnvägsmuseet

Besök järnvägsmuseet i det gamla godsmagasinet. Förr i tiden lastades och vägdes godset här innan det gick vidare för transport ut i Sverige och världen. Besök utställningen med ånglok, vagnar, modelljärnväg och tidstypiska kläder. Museet visar även upp gamla minnen från järnvägens historia. Läs mer här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta en tur med ångloket

Obs! Föreningen Nora Bergslags Veteranjärnväg har tyvärr beslutat att ställa in tågtrafiken sommaren 2024. Läs mer på angtagetutinora.se Länk till annan webbplats.

Ånglok och rälsbuss avgår enligt tidtabell från stationshuset lördagar (och vissa fredagar) från början av juli till slutet av augusti. Res som förr och ta en tur till Järle station, eller Pershyttan via Gyttorp. Möjlighet till gofika finns både vid Järle station och i Pershyttan.
Info och bokning via angtagetutinora.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.