Besök charmiga småstäder

Ingen av den andra lik. Nora, Lindesberg, Kopparberg och Grythyttan. Gör en utflykt och besök charmiga platser med äkta småstadskänsla!

Trästaden Nora

Att besöka Nora är som att kliva in i ett museum, men med skillnaden att här är allt på riktigt. Staden lever med sin historia, och är idag en av Sveriges mest välbevarade småstäder. Trähusens fasader och de trivsamma gårdarna är alla detaljer som påminner om hur livet var förr. Noras gator är utlagda i det klassiska rutnätet och många hus och gårdar ser likadana ut som de gjorde på 1700- och 1800-talet. Staden är präglad av bergshanteringen och har stadsprivilegier sedan 1643. I Nora möttes de mäktiga bergsmännen för att göra upp planer och avsluta affärer.

Småstadsshoppa i mysiga butiker och unna dig en paus med fika på ett trevligt café eller en lunch på någon av stadens restauranger. Gå på teater i Stadras foajé, promenera längs Hagbyån eller boka biljetter till en hösttur med veterantåg. Följ med kunniga guider på en stadsvandring längs gator med tidstypiska hus, kullersten och skvallerspeglar.
www.visitnora.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.stadrateater.se Länk till annan webbplats.
www.nbvj.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.kvarteretbryggeriet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.handlainora.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grythyttan

Centralt i Grythyttan ligger den rödmålade kyrkan omgiven av vacker träbebyggelse. Med sitt anrika gästgiveri och måltidshus är detta en plats du måste uppleva under ditt besök i Bergslagen. Övernatta eller ät något gott på Grythyttans Gästgivaregård, fika på Guldkringlan eller njut av den hemgjorda glassen på Neerings Glass & Choklad. På det lilla torget intill den vackra träkyrkan finns även Cornelis, en pub och minimuseum i ton med den kända trubaduren. Stanna till på Måltidens Hus som är paviljongen som representerade Sverige under världsutställningen i Sevilla 1992. Här kan du besöka Sveriges störsat kokboksbibliotek och äta lunch på restaurang Hyttblecket.
Grythyttansgastgivaregard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guldkringlan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Neerings Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Cornelispub Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Grytthytte Qwarn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Restaurang-. och hotellhögskolans bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Grythyttans Hembygdsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kopparberg

Upptäck Kopparbergs vackra träbebyggelse och unika historia. På 1600-talet fann Mårten Nilsson Finne en kopparfyndighet i närheten av det som idag är Kopparberg. Än i dag kan du se spåren av bergshanteringen i Kopparberg så som det imponerande rödmålade Tingshuset, den vackra träkyrka med tillhörande klockstapel eller Ljusnarsbergsfältet som är ett spännande gruvområde med ett 30 tal gruvor. Vandra Kopparstigen en 2,5 km lång vandring och ta reda på mer. Tycker du kulturhistoria så har du kommit till rätt plats!

I höst erbjuder orten god mat med lokal förankring och livemusik på John Scott´s Kopparberg eller bo över på Bångbro herrgård med god mat och lugn miljö. Är du sugen på fika, stanna till vid Kopparbergs konditori och njut av därbakade delikatesser.
Gillar du gårdsbutiker är tipset att besöka Ställbergs rökeri med sin fisk och mysiga butk eller Jan-Ols Gården lilla mejeriet med kärleken till djuren i centrum. Här tillverkas bland annat ost av getmjölk.
Bångbro Herrgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
John Scott´s Kopparberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kopparbergs konditori Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kopparstigen Öppnas i nytt fönster.
Finngruvorna
Ställbergs rökeri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Jan-Ols Gården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lindesberg

Småstadskänslan finner du när du flanerar på Kungsgatan i Lindesberg där några av stadens äldsta byggnader återfinns. Många rekommenderar att närma sig Lindesberg söderifrån. Nästan majestätiskt ligger staden där vid Lindessjöns strandpromenad. De aktiva går gärna runt sjön som är en fin tur på mellan 7-9 km. Vill du hellre ta det lugnt så finns mysiga caféer, restauranger och charmiga butiker att upptäcka. För den konstintresserade finns fem muralmålningar eller stora väggmålningar beskåda i staden. Energikällan med sitt äventyrsbad är plats där hela familjen trivs.
Lindessjön runt
Paint the city Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Energikällan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Restauranger
Caféer

Kopparberg

Paint the city, Lindesberg

Grythyttan

Promenera Lindessjön runt