Tips på rundslingor

Rundslinga Digerberget

Längd: 9 km
Tid: 4 h
Start: Pershyttan eller Digerberget
Svårighetsgrad: Medel

Den här turen startar mitt i historien om Bergslagen och järntillverkningen och är en del av Bergslagsleden. Upptäck bergsmangårdar, smedja, hytta och gruva. Kulturreservatet Pershyttan är en spännande plats för både små och stora. Turen når Dammsjön och strax efter följer leden en äldre grävd kanal. I naturreservatet Kvarn-bäcken-Lerkesån gömmer sig den sällsynta flodpärlmusslan och i slagghögarna kan en och annan blå bergslagssten glimma till. I Pershyttan finns många aktiviteter att välja bland. Bli proffs på järn- och bergsbruk i besökscentret eller varför inte testa någon av de populära mountainbikelederna? www.bergslagsleden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Karta Rundslinga Digerberget Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.

Rundslinga Uskavi

Längd: 12 km
Tid: 5 timmar
Start: Uskavigården
Svårighetsgrad: Medel

Med Uskavigården och vackra sjön Usken i ryggen kliver vi rakt in i äventyret. Den här turen är den del av Bergslagsleden och bjuder på flera av Bergslagens guldkorn och passar därför den nyfikna upptäckaren perfekt. Bromsjöbodar är en övergiven by som lämnades till sitt öde på 40-talet. Kontrasten mellan de småkusliga öde husen och den vackra glänta byn utgör i landskapet är påtaglig. Varför byn övergavs är oklart men deckardrottningen från Nora, Maria Lang, har inspirerats av platsen i boken En främmande man.

Turen gränsar till Leja naturreservat där du bland annat finner en övergiven industriruin från brytningen av kopparkis. Ruinerna är spännande och det är vackert att se hur naturen sakta tar tillbaka denna plats. Första veckorna i juni blommar den ovanliga orkidén guckusko här.

Åter i Uskavi finns många möjligheter för både övernattning och fler utflykter. I närheten finner du den praktfulla och välbevarade Bergsmansgården Siggebohyttan. För den mer fyndsugne ligger loppisarna tätt längs Tre sjöars väg under sommaren.
www.bergslagsleden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Karta Rundslinga Uskavi Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Rundslinga Amboberget

Längd: 12,5 km
Tid: 4-5 h
Start: Mogetorps värdshus
Svårighetsgrad: Medel

Upptäck det spännande blockgrottsområdet i Skärmarboda på rundslingan som leder genom naturreservatet Amboberget. Här kan du gå igenom sprickan på den imponerande grottan Frihetsportalen. Halvvägs erbjuder vandringen en fantastisk utsikt mot öster från Amboberget. Naturen är omväxlande med en blandning av storskog, granskog, myrmarker och små bäckraviner.
www.bergslagsleden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Karta Rundslinga Amboberget Pdf, 1.5 MB, öppnas i nytt fönster.

Lindessjön runt

Längd: 7 eller 8,5 km
Tid: 2–3 timmar
Start: Strandpromenaden, Lindesberg
Svårighetsgrad: Lätt + delvis tillgänglighetsanpassad

Vackra Lindessjön runt är en tätortsnära rundslinga med god tillgänglighet på en till största delen grusad eller asfalterad gångväg. Slingan sträcker sig från strandpromenaden i norr till Näsets naturreservat i söder och vidare förbi ängs- och åkermark i väster. En lugn morgon hörs endast det rika fågellivets sång och senare på dagen får du antagligen följe av fler hurtiga personer längs detta populära motionsstråk. Utöka turen genom att addera Kyrkberget och Tempelbackens naturreservat till din rutt runt sjön. Delar av turen är särskilt anpassad för rullande hjälpmedel.
Karta Lindessjön runt Pdf, 7.9 MB.

Lindessjön runt

Ruiner vid Leja naturreservat