Nora - trästaden i Bergslagen

Nora är en välbehållen trästad med gatorna utlagda i det klassiska rutnätet. Många hus och gårdar ser likadana ut som de gjorde på 1700- och 1800-talet. Staden är präglad av bergshanteringen och har stadsprivilegier sedan 1600-talet. I Nora möttes de mäktiga bergsmännen för att göra upp planer och avsluta affärer. Att besöka Nora är som att kliva rätt in i ett museum, fast här är allt på riktigt. Staden lever med sin historia, och tack vare de stolta invånarna så är den idag en av Sveriges mest välbevarade småstäder. Trähusens fasader, de trivsamma gårdarna, skvallerspeglar och kullerstensgator är alla detaljer som påminner om hur livet var förr. Den välbevarade miljön gör Nora till medlem av Tre trästäder, tillsammans med Eksjö och Hjo.

Mer om Noras historialänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Upptäck trästaden på egen hand

Lär dig mer om Noras historia genom en stadsvandring på egen hand. Med hjälp av en stadsvandringsfolder, som du hämtar eller beställer på Nora turistbyrå, kan du utforska staden och lära dig mer om hus och gårdar.

Ljudvandring om trästaden

Du kan också upptäcka Nora i egen takt under en ljudvandring där skådespelaren Magnus Wetterholm tar dig med på en historisk resa tillbaka i tiden. Här får du möta människor som verkat i Nora och format staden till vad den är idag. Ljudvandring i Noralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster