Natur och historia med puls

Rufft, tufft och alldeles underbart. Att cykla mountainbike i Bergslagen är att uppleva naturen och historien på nära håll.

De utmanande skogsvägarna och historiska stigarna ger dig många kilometer av upplevelser. I Bergslagen finns flera byar som utmärker sig lite extra med ett flertal leder. Strax utanför Nora med startplats i Digerberget och bergsmansbyn Pershyttan kan du nå ut på minst tretton olika leder om totalt över 220 km. Här finns allt från korta, barnvänliga till tekniska, längre och mer krävande leder. Flera leder går genom bergsmansbyn Pershyttan och vidare ut på historiska stigar. Vid Digerberget hittar du två pumptracks och teknikbana. På Kottaberget utvecklas just nu ett antal sektioner av flowtrails som du bör testa vid bästa tillfälle. Pershyttan/Kotteberget kan sammanlänkas med Ånnabodas ledsystem i söder och med Hjulsjö i norr.
I Hjulsjö rör du dig på historisk mark mellan gravrösen och hyttor. Stigarna böljar fram längs sandiga åsar och nedlagda järnvägsbankar, det finns rejäla backar och fantastiska vyer på totalt ca 190 km, fördelat på minst 12 leder. Välj den svårighetsgrad och längd som
passar dig bäst, alla startar vid Hjulsjö motionscentral mitt emot den vackra röda träkyrkan. Teknikbana med hopp och doserade kurvor. Ställplats, rum och cykeluthyrning. I Hjulsjö by sjuder kreativiteten och alla är engagerade i värdskapet att ta emot alla cyklister.
Strax söder om Hjulsjö i byn Nyhyttan, ligger en av de två nyasteområdena för mtb i Bergslagen. Vad sägs om att testa Gruvrundan eller Paradisrundan?
Norr om Lindesberg ligger bergsmansbyn Ramsberg. Det välbesökta Ölsjöbadet och camping har nu också blivit startplats för tre cykelleder och en trevlig teknikbana i gles tallskog. Perfekt för ett sommaräventyr med cykel och bad. Innan badet kanske den vältränade testar leden 7 stigar, en svart led på 29 km och 410 höjdmeter, en av
de tuffaste i Bergslagen.

MTB-områden i Bergslagen

Hjulsjö
Leder: 12 st Total längd: 190 km
Start: Hjulsjö motionscentral
Svårighetsgrad: Lätt till utmanande
Teknikbana: Ja

Pershyttan/Kottaberget
Leder: 12 st Total längd: 220 km
Start: Digerberget och Infocenter Pershyttan
Svårighetsgrad: Lätt till utmanande
Teknikbana: Ja
Flowtrails: Ja

Ölsjöbadet/Ramsberg
Leder: 3 st Total längd: 50 km
Start: Ölsjöbadets camping
Svårighetsgrad: Lätt till utmanande
Teknikbana: Ja

Nyhyttan
Leder: 3 st Total längd: 22 km
Start: Nyhyttans kurort
Svårighetsgrad: Lätt till utmanande
Teknikbana: Nej