På två hjul runt sjön

En, två eller kanske tre? Varva en sjö och upptäck Bergslagen på cykeln. Djupa
skogar, öppna landskap, stilla sjöar, betande djur och, för det mesta, folktomma
och lugna vägar.

Van cyklist, glad motionär eller mest bekant med oväxlad retro spelar mindre roll. Ta så många stopp du vill eller susa snabbt fram på smala hjul. Att upptäcka Bergslagen från cykeln innebär varierande natur och många smultronställen längs vägen.

Med start och mål på kullersten

Befinner du dig i trakten kring Nora, finns många glittrande sjöar att upptäcka. En sjötur som passar hela familjen är Norasjön runt. Utgå från kullerstensgatorna i Nora stad och cykla runt sjön som bjuder på fantastiska vyer och lättrampade vägar. Efter drygt två mil är du tillbaka i Nora. Ta en välförtjänt glass eller besök Kulturkvarteret Bryggeriet för spännande upplevelser. På kvällen hittar du den godaste maten på Bryggerikrogen. Nora är den välbevarade trästaden som charmar med både yta och innehåll.

Hyttbyar och svalkande dopp

Två sjöar runt innebär en tur på 50 km, runt sjöarna Usken och Fåsjön. Utsikten är fantastisk och det finns gott om pausvänliga fikaställen och loppisar. Runt sjön Usken passerar du bland annat Uskavigården med både glass, bad och minigolf. Sjörundan bjuder även på kulturhistoria med den gamla bergsmansgården Siggebohyttan och många bevarade hyttbyar. Låt hjulen rulla fram genom historien. Lättrullade vägar på både grus och asfalt, med gott om stopp för svalkande dopp, gör den här varvningen extra sommarvänlig. Är du trött? Välj en av sjöarna och spara den andra till en annan semesterdag.

Böcker och djurliv runt Grängen

En vildare variant av sjörunda hittar du i Hjulsjötrakten. Stora och lilla Grängen runt bjuder på både natur och kultur. Sväng in på den stora bokloppisen i Södra Hyttan och införskaffa semesterns läsning. Du passerar naturreservatet Grängshytteforsarna, som bildades för
att skydda en ovanligt lång och oreglerad forssträcka och dess djurliv. Här trivs bland annat den sällsynta flodpärlmusslan. Sugen på gofika och paus? Ta en avstickare till Hjulsjö 103 och njut av egenrostat kaffe och de godaste bakverken och bröden, alla bakade med surdeg och kulturspannmål.