Vandra

Bergslagsleden

Bergslagsleden sträcker sig från Kloten i norr till Tiveden i söder. Med sina 280 km är den en av Sveriges längsta vandringsleder, den är indelad i 17 etapper som är mellan 7-23 km långa. De första sju etapperna passerar Bergslagen och går genom gammal järnbruksbygd. Leden passerar nedlagda gruvhål, gamla finnbyar, hyttor och länets största naturreservat, Kindla. Vissa etapper är mer krävande än andra. Leden har också några rundslingor på 9-12 km.

Postleden

Postleden är en 56 km lång vandringsled som binder ihop Silverleden i Hällefors med etapp 2 av Bergslagsleden i Kopparberg. Leden går efter den gamla postvägen där dåtidens brevbärare transporterade brev och andra försändelser. Postleden går genom fem naturreservat och bjuder på vackra vyer, myrar, gammelskog och vildmark. Vindskydd och rastställen finns efter vägen. Start vid Hurtigtorpet i Hällefors.
Postleden etapp 1PDF
Postleden etapp 2PDF
Postleden etapp 3PDF
Postleden etapp PDF4

Lindessjön runt

Lindessjön runt är en stadsnära vandringsled på 7-9 km. Under större delen av vandringen syns Lindesberg och dess kyrka över sjön. Leden går genom naturreservaten Näset och Tempelbacken som har ett rikt fågelliv. Sju rastplatser finns längs leden som går på både stig, grusväg och asfalt. Leden är delvis handikappanpassad.
Faktablad Lindessjön runtPDF

Silverleden

Silverleden är 65 km och startar och slutar vid Hurtigtorpet i Hällefors. Den har fått sitt namn från silverbrytningen som var omfattande i detta område under 1600-talet. Leden bjuder vandraren på en utmaning i kuperad terräng med hisnande utsikter, vackra skogar och gott om sjöar och vattendrag. Längs leden finns fina rastplatser och brunnar där man kan fylla på med vatten. Karta finns att köpa hos Hällefors Bokhandel.
Faktablad SilverledenPDF

Ljusnaren runt

Vandringsled runt sjön Ljusnaren som är 25 km lång. Terrängen är omväxlande från sandåsar och barrtäckta stigar till moss- och myrmarker. Sjön Ljusnaren är en trogen följeslagare och stigen gör bara några avstickare från den. I Nittbo vid Nittälvens utlopp finns en trevlig rastplats för den som vill vila fötterna.
Karta Ljusnaren runtPDF

Lasse-Maja leden

Lasse-Maja leden i Ramsberg är 12 km och följer gamla stigar som slingrar sig fram genom omväxlande skogsmark, förbi spår efter inlandsisen och våra förfäders odling. Leden börjar i Morskoga och går mellan Djupdalen, där den legendomspunne Lasse-Maja föddes och slutar i Ösarhyttan, där han växte upp. 
Faktablad Lasse-Maja ledenPDF
KartaPDF