Tips på rundturer

Lindessjön runt

Längd: 7 eller 8,5 km
Tid: 2–3 timmar
Start: Strandpromenaden, Lindesberg
Svårighetsgrad: Lätt + delvis tillgänglighetsanpassad

Vackra Lindessjön runt är en tätortsnära rundslinga med god tillgänglighet på en till största delen grusad eller asfalterad gångväg. Slingan sträcker sig från strandpromenaden i norr till Näsets naturreservat i söder och vidare förbi ängs- och åkermark i väster. En lugn morgon hörs endast det rika fågellivets sång och senare på dagen får du antagligen följe av fler hurtiga personer längs detta populära motionsstråk. Utöka turen genom att addera Kyrkberget och Tempelbackens naturreservat till din rutt runt sjön. Delar av turen är särskilt anpassad för rullande hjälpmedel.
Karta Lindessjön runt Pdf, 7.9 MB.

Kindla

Längd: 3–15 km
Tid: 1–5 timmar
Start: En av fyra startplatser
Svårighetsgrad: Medel till utmanande

Välkommen till naturen. Checka ut från vardagen och in i äventyret. Det finns fyra officiella startplatser in till naturreservatet. Härifrån hittar du en variation av rundslingor. Knutpunkten för nästan samtliga turer är vid Klosstjärn, som ligger i reservatets ungefärliga mitt. Kindla är högt beläget och bjuder därför på tre stycken utkiksplatser. Bergslagens bästa vy når du från Kindlahöjdens utkikstorn. Högt ovanför grantopparna öppnar landskapet upp sig och endast sjöarna gör ett avbrott i det annars gröna landskapet. Spana efter någon av gruvbyggnaderna som tornar upp sig, som Stråssa gruva i öst och Stripa gruva söderöver.

De vältrampade stigarna slingrar sig genom skogen, över klipphällar och på spångar över moss- och myrmark. Kängor är ett klokt val då det i partier är både sankt och blött. Pulsen höjs i de branta partierna. Solnedgången från Kindlahöjden är magisk, ett minne för livet.

Knuthöjdsmossen

Längd: 1,5 km
Tid: 0,5–1 timmar
Start: Parkeringen i söder
Svårighetsgrad: Lätt + tillgänglighetsanpassad

Ett stenkast från Hällefors tätort finner du naturreservatet Knuthöjdsmossen. En rundslinga på spångar slingrar sig genom mossen, förbi hundratals gölar (små sjöar), sanddyn, myr och tall. Delar av slingan är tillgänglighetsanpassad för rullande hjälpmedel som rullstol eller barnvagn. Detta är en oas för stillsamhet, naturnära promenader och inte minst fågelskådning. Här kan du bland annat få syn på smålom, gräsand, kricka och knipa. En perfekt tur för hela familjen.

Murstensdalen

Längd: 5 eller 12 km
Tid: 2–4 timmar
Start: Karlbo
Svårighetsgrad: Lätt eller medel

I Lokadalen, strax söder om den anrika kurorten Loka Brunn finner du ett av de mest vildmarksartade naturreservaten i Bergslagen. Här vandrar du genom en tyst och orörd mark. Här finns djupa raviner, högplatåer med gammal tallskog. Turen passerar myrar, tjärnar och sjöar.

Du kan välja på en kortare rundslinga på 5 km eller en lite längre på 12 km, bägge är välskyltade. Vilken tur du än väljer får du garanterat en oväntad naturupplevelse och det finns flera härliga platser att äta din medhavda matsäck på.

Uskavi

Längd: 12 km
Tid: 4 timmar
Start: Uskavigården
Svårighetsgrad: Medel

Med Uskavigården och vackra sjön Usken i ryggen kliver vi rakt in i äventyret. Den här turen bjuder på flera av Bergslagens guldkorn och passar därför den nyfikna upptäckaren perfekt. Bromsjöbodar är en övergiven by som lämnades till sitt öde på 40-talet. Kontrasten mellan de småkusliga öde husen och den vackra glänta byn utgör i landskapet är påtaglig. Varför byn övergavs är oklart men deckardrottningen från Nora, Maria Lang, har inspirerats av platsen i boken En främmande man.

Turen gränsar till Leja naturreservat där du bland annat finner en övergiven industriruin från brytningen av kopparkis. Ruinerna är spännande och det är vackert att se hur naturen sakta tar tillbaka denna plats. Första veckorna i juni blommar den ovanliga orkidén guckusko här.

Åter i Uskavi finns många möjligheter för både övernattning och fler utflykter. I närheten finner du den praktfulla och välbevarade Bergsmansgården Siggebohyttan. För den mer fyndsugne ligger loppisarna tätt längs Tre sjöars väg under sommaren.

Lilla rundslingan Silverleden

Längd: 15 km
Tid: ca 4-5 timmar

Start: Sävenfors Hytta/ Sävenfors Lodge
Svårighetsgrad: Medel

Lilla rundslingan Silverleden följer till största del den längre rundslingan Silverledens sträckning och är orangemarkerad. Den bit av den lilla runslingan som inte följer den längre sträckningen är markerad med blå färg på träd och stolpar. Parkera gärna vid infarten från Sävenforsvägen eller på annan passande plats. Parkera inte vid Sävenfors Lodges gästparkering.

Längs rundslingan fins rastplats med utsikt vid Ugglekullen, vindskydd vid Södra Svensken och vacker utsikt vid Björnhöjden, som är rester från gruvbrytningen . Överallt påminner gruvhål och husgrunder om beregshanteringen som pågick i området från 1660-talet fram till 1888. Detaljerad karta finns att köpa hos Hällefors Vandrarhem & Kanotcenter och hos OK Q8 Hällefors.

Passa på att övernatta på mysiga och personliga Sävenfors Lodge, som erbjuder både hotellrum och stugor.
Karta (övergripande) Silverleden Pdf, 162 kB.

Lindessjön runt

Kindlahöjden

Karta över Kindla

Knuthöjdsmossen

Murstensdalen