Pershyttans kulturreservat

Pershyttan är en bergsmansbyn som blev ett kulturreservat. Området som ligger ca 5 km söder om Nora är ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hyttan, där järnet framställdes, är en av Sveriges mest bevarade träkolshyttor och hela området med gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka. Pershyttan går utmärkt att utforska på egen hand året om. Besökscentret är alltid öppet och berättar på ett pedagogiskt sätt om malmbrytningens historia och det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet. Missa inte heller att besöka Galleri Viktoria och Desajntik, butiker för dig som gillar vintage, gammalt och nytt. Ta tåget från Nora station till Pershyttan, sommartid.

Boka en vandring i bergsmansbyn

Följ med på en rundvandring i en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar. Lär dig mer om hur järnframställningen gick till och se träkolshyttan, vattenhjulet, stånggången, slaggstenshögar, bergsmansgårdar.

De guidade vandringarna i bergsmansbyn Pershyttan är slut för säsongen.
Info: Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20

Visning av Lockgruvan

På grund av rådande omständigheter med Covid-19 är de guidade visningarna av Lockgruvan inställda under 2020. Info: Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20.

Natur- och kulturstigen i Pershyttan

Natur- och kulturstigen tar dig runt i området och berättar byns historia. Stigen är 6 km lång och har en nordlig och en sydlig slinga som båda börjar vid besökscentret. Till natur- och kulturstigen finns ett häfte som beskriver de sevärdheter som finns utmed stigen. Häftet kostar 20 kr och finns att köpa på turistbyrån och i våghuset i Pershyttan. Natur- och kulturstigen och de olika "stationerna" utmed den är märkta med gula markeringar.

Lockgruvan

Lockgruvan

Hyttkransen, Pershyttans hytta

Hyttkransen, Pershyttans hytta